Smertetyper er en inddeling af smerter efter de mekanismer, der udløser smerterne. Inddelingen af de forskellige smertetyper anvendes fortrinsvist til forskning, da det er vigtigt, at forskerne beskriver hvilke smertetyper der forskes i. Inddelingen i smertetyper i forskningssammehænge er udarbejdet internationalt, således at forskningsresultater kan sammenlignes med resultaterne af andre relevante studier.

Typer af smerter

Der er ikke skarpe grænser mellem smertetyperne, tværtimod kan det, hos det enkelte menneske, være svært at afgøre hvilken smertetype, der er i spil og hos mange kroniske smertepatienter er flere af typerne i spil samtidigt.

Nociceptive smerter

Nociceptive smerter er smerter, der udgår fra knogler, led, muskler eller hud. Smerter fra disse områder er ofte velafgrænsede og kan nemt udpeges af patienten. Det kan fx være smerter i et knæled eller et hofteled som følge af slidgigt.

Vicerale smerter

Viscerale smerter udgår fra slimhinder eller organer og vil typisk have en mere diffus udbredning, og der er ofte udstråling af smerterne til andre regioner af kroppen, fx hjertesmerter (angina pectoris) til venstre arm eller galdesmerter til højre skulder.

Neuropatiske smerter

Neuropatiske smerter er smerter, der opstår efter skade på eller sygdom i nerver. Ved en skade på en nerve vil smerterne typisk, i begyndelsen, følge det område som nerven forsyner. Det ses fx ved et slag på albuen, hvor smerterne vil følge de ramte nervefibres vej ud i lillefingeren. Det er forskeligt om der langs den skadede eller syge nerve opstår ændringer i følesansen. Hos nogle personer er der ingen ændringer i følesansen, hos andre kan der være mindre følsomhed, mens der hos atter andre kan være en overfølsomhed. Smerterne bliver ofte beskrevet som sviende, stikkende, brændende eller jagende som ved elektriske stød.

Nociplastiske smerter

Nociplastiske smerter er den sidste tilkommende beskrivelser af smertetyper. Når smerter varer ved og efterhånden bliver kroniske, bliver det sværere at skelne smertetyperne fra hinanden. Og ofte ses det, at den skade eller sygdom, der engang fremkaldte smerterne, for længst er helet, men at personen fortsat har smerter. Nociplastiske smerter defineres som smerter, der skyldes ændret smertesans, på trods af at der ikke findes tegn på vævskade eller tegn på skade eller sygdom i nerverne.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig