Visuel Analog Skala, forkortet VAS
VAS anvendes ofte i smerteforskning til smertemåling
Visuel Analog Skala, forkortet VAS

Smertemåling er en systematisk måling af smerter. Smerter kan som udgangspunkt ikke måles, da de er den enkeltes oplevelse af at have ondt. Smertemåling er derfor et forsøg på at registrere den enkelte persons smerter gennem samtale og forskellige skalaer eller redskaber. Smertemåling kan med nogen sikkerhed benyttes til at beskrive ændringer i niveauet af smerte hos det enkelte menneske.

Faktaboks

Også kendt som

VAS-score, smertevurdering

Smertemåling hos voksne

Hos voksne foretages smertemåling oftest med en skala fra nul til ti, hvor personen skal vælge det tal, der passer bedst til oplevelsen af smerten. Skalaen, der kaldes Numeric Rating Scale, forkortet NRS, er en lineal med tallene 0 til 10. Tallet 0 på linealen er ingen smerter, og 10 er den værst tænkelig smerte. 10 er dermed ikke, hvor ondt det faktisk gør på den enkelte person, når smerten er værst, men den værste smerte personen overhovedet kan forestille sig. I forskningsprojekter benyttes ofte en visuel analog skala, forkortet VAS, som er en linje på typisk 10 cm uden tal. Venstre ende af linjen symbolisere "Ingen smerter" og højre ende "Værst tænkelige smerter".

Smertemåling hos børn

Der anvendes særlige redskaber til måling af smerte hos børn, da børn har sværere ved at vurdere og give udtryk for smerten gennem en numerisk skala. Der anvendes fx brikker eller linialer med ansigter, der smiler bredt, er bekymrede eller græder meget. Ansigterne skal fungere som billeder på, hvor ondt barnet har.

Smerter er individuelle

Det kan være en meget abstrakt opgave for en person at skulle formidle en individuel smerteoplevelse til omgivelserne og sundhedspersonale, særligt det at forestille sig hvor ondt noget andet gør til sammenligning. Det er derfor heller ikke muligt at sammenligne smerteoplevelsen mellem to personer, der begge angiver 5 på den numeriske skala (NRS), da deres oplevelser kan være meget forskellige. Målingerne af smerter kan dog med nogen sikkerhed benyttes til at vurdere ændringer i det enkelte menneskes smerter, og kan derfor anvendes i vurderingen af om fx medicin mod smerter har haft en virkning.

Smertemåling og anden lidelse

Når der måles på kroniske komplekse smerter, kan det være svært at skille smerterne fra den samlede lidelse. Hvis en person med kroniske komplekse smerter angiver scoren 4 eller 6 på NRS, så vil det både være et udtryk for, hvor ondt smerterne gør, med derudover også hvor belastende smerterne opleves.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig