.
Licens: CC BY NC SA 3.0

Thyreoideascintigrafi er en type scintigrafi som bruges for at undersøge skjoldbruskkirtlen (thyreoidea). Et radioaktivt lægemiddel (sporstof) indsprøjtes i en blodåre og optages i skjoldbruskkirtlen. Med et gammakamera tages billede af strålingen fra kirtlen. Billedet viser skjoldbruskkirtlens jod-optagelse.

Bortset fra et stik i armen er undersøgelsen smertefri for patienten, der undersøges i vågen tilstand, og stråledosis er minimal. Thyreoideascintigrafi er velegnet til at udrede forskellige tilstande med højt stofskifte.

Undersøgelsen kan også afsløre områder (knuder) med højere eller lavere jodoptag end skjoldbruskkirtlen som helhed. Udredning af allerede kendte knuder udføres oftere med ultralydsundersøgelse, eventuelt med finnålsbiopsi af knuden.

Princippet bag undersøgelsen

Thyreoideascintigrafi er baseret på, at skjoldbruskkirtlen optager jod som del af sin normale fysiologi, fordi jod indgår i de hormoner, som skjoldbruskkirtlen danner.

Tidligere blev thyreoideascintigrafi udført med radioaktivt jod (jod-131, 131I). I dag anvendes technetium-99m (99mTc), som har en kortere halveringstid og giver en lavere stråledosis. Her udnyttes, at skjoldbruskkirtlen optager ionen TcO4- (pertechnetat) på samme måde som ionen I- (iodid).

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig