Technetium-99m, som også skrives Tc-99m eller 99mTc, er en radioaktiv isotop af grundstoffet technetium (Tc, grundstof nr. 43). På hospitaler benyttes technetium-99m til patientundersøgelser på nuklearmedicinske afdelinger.

Faktaboks

Også kendt som

Tc-99m, 99mTc

99mTc har en halveringstid på 6 timer, og henfalder med udsendelse af gammastråling. Energien af gammastrålingen er 140 kiloelektronvolt (keV). Denne energi er ikke specielt høj for gammastråling, men er højere end de energier, som normalt bruges ved røntgenundersøgelser.

Anvendelse af technetium-99m på hospitaler

Ligesom røntgenstråling kan gammastråling trænge gennem kroppen. Strålingen fra 99mTc kan derfor bruges til at se ind i kroppen.

Patienten får indgivet et sporstof (også kaldet en tracer), som er mærket med det radioaktive 99mTc . Et gammakamera kan tage billede af strålingen fra patienten. Billedet viser, hvordan sporstoffet er fordelt i kroppen, og fordelingen giver oplysninger om kroppens funktion (fysiologi).

Radioaktive sporstoffer med 99mTc benyttes til mange typer undersøgelser, herunder nyrefunktionsundersøgelser, undersøgelse af skjoldbruskkirtlen (thyreoidea), og knogleundersøgelser. Den korte halveringstid på 6 timer gør, at stråledosis til patienten ikke er særlig stor, typisk mindre end ved en CT-scanning.

Den korte halveringstid gør også, at 99mTc ikke kan gemmes fra dag til dag. I stedet høster hospitalsafdelingen hver dag nyt 99mTc fra en såkaldt technetium-generator, hvor radioaktivt molybdæn (molybdæn-99, Mo-99, 99Mo) henfalder til technetium-99m.

Navngivning og henfald af technetium-99m

Technetium-99 (99Tc, uden m) er en isotop af technetium med 99 partikler i atomkernen: 43 protoner og 99 – 43 = 56 neutroner. Technetium-99m (med m) er en tilstand af samme atomkerne, men med mere energi, en såkaldt exciteret tilstand. Den exciterede tilstand 99mTc henfalder til grundtilstanden 99Tc, og den frigjorte energi udsendes som gammastråling:

99mTc → 99Tc + γ

Exciterede tilstande af atomkerner betegnes normalt med en stjerne, fx 99Tc*. De fleste exciterede tilstande af atomkerner har uhyre korte halveringstider, typisk 1 nanosekund eller kortere. Halveringstiden af 99mTc er meget længere, 6 timer. En sådan exciteret kernetilstand med usædvanlig lang halveringstid kaldes en metastabil tilstand. Dette markeres med et lille m: 99mTc.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig