Et smertecenter er et regionalt eller privat center, hvor der behandles patienter med kroniske komplekse smerter, som er smerter, der også belaster sociale og psykologiske forhold. Et smertecenter er typisk bemandet med bedøvelæger og alment praktiserende læger, sygeplejersker, psykologer, socialrådgivere og fysioterapeuter, og patienterne behandles uden at være indlagte (ambulant).

Faktaboks

Også kendt som

smertebehandlingsenhed

Henvisning til et smertecenter

En henvisning til et smertecenter forudsætter, at patienten er udredt for en eventuel årsag til smerterne af fx en praktiserende læge eller en læge fra en sygehusafdeling, og at belastningen fra smerterne også påvirker sociale og psykologiske forhold.

En del af de patienter, der henvises til smertebehandling, har ikke en kendt årsag til smerterne. Andre patienter har en kendt årsag til smerterne, men uden at det er muligt at fjerne smerterne. Det er underordnet, hvor i kroppen smerterne sidder, det er alene det, at patienten har smerter og er belastet socialt eller psykisk, der er afgørende for en henvisning. Uanset om årsagen til smerterne er kendt eller ej, er det vigtigt for behandlingen af smerterne, at både patienten og smertebehandlerne er afklarede med, at den forgående udredningen af årsagen til smerterne tilstrækkelig. Tanker om at noget i udredningen kan være overset, er en hindring for at lære at leve med de kroniske smerter.

Behandling i et smertecenter

Patienterne i et smertecenter tilbydes medicinske forløb med afprøvning af smertestillende midler, og behandles derudover mere helhedsorienteret med indsatser fra psykologer, socialrådgivere og fysioterapeuter.

Det overordnede mål for behandlingerne i et smertecenter er at hjælpe patienterne til at få et hverdagsliv til at fungere på trods af deres smerter. Først når patienten har accepteret at smerterne er kommet for at blive, kan processerne mod en bedre hverdag begynde.

I et smertecenter får patienten typisk et tilbud om at afprøve relevante smertestillende præparater. Da de fleste smertestillende præparater med tiden mister effekt, overvåges behandlingernes effektivitet hos den enkelte patient gennem uger og måneder, og patienten trappes ud af præparater, der ikke længere har effekt. Særligt i de seneste år har en reduktion i brugen af morfika været i fokus.

Forskning i smerter

De offentlige smertecentre er, ud over at behandle, forpligtigede til at forske og formidle viden om kroniske smerter.

I Danmark forskes der meget i smerter, både grundforskning og klinisk forskning. Forskningen forgår bredt hos praktiserende læger, i smerteklinikker og smertecentre, og der er store, internationalt anerkendte forskningsenheder, der støttes af offentlige midler såvel som fra private fonde.

Organisering

De praktiserende læger behandler hovedparten af patienter med smerter, både akutte og kroniske smerter. Der er i alle regioner i Danmark tværfaglige smertecentre, i enkelte regioner både offentlige og private. I de tværfaglige smertecentre er der typisk ansat læger – speciallæger i bedøvelse og almen praksis, sygeplejersker, psykologer, socialrådgivere og fysioterapeuter. Der er ingen regler om hvilke faglige kompetencer, der skal være tilstede i et smertecenter, men over 80 procent af centrene i den vestlige verden har ovenstående bemanding.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig