Reversibilitetstest er en undersøgelse inden for lungemedicin, der bruges i forbindelse med diagnostik og behandling af obstruktive lungesygdomme, fx astma og KOL.

Udførelse

Testen udføres ved at lave en spirometri, som er en lungefunktionsundersøgelse, hvor bl.a. mængden af luft, som en person kan udånde efter en maksimal indånding, måles. Efter spirometrien inhalerer personen et hurtigvirkende og bronkieudvidende lægemiddel i spray- eller pulverform. Efter 10-15 minutter gentages spirometriundersøgelsen. Hvis personen har astma og nedsat lungefunktion, vil testresultatet blive bedre efter inhalation af lægemidlet.

Eksempler på testværdier

Resultaterne måles i milliliter luft, og værdierne vil i mindre grad, eller slet ikke, forbedres hos en person med KOL. Hvis lungefunktionen stiger med både 200 mL og 12 % eller 10 % af forventet FEV1, er lungesygdommen forbigående (reversibel). FEV1 er den mængde luft, som kan udåndes det første sekund efter maksimal indånding.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig