Forceret ekspiratorisk volumen i første sekund (FEV1), er den mængde luft, der kan udåndes med en kraftig, fremprovokeret udånding, såkaldt forceret ekspiration, i det første sekund efter, man har fyldt lungerne helt op med luft.

Faktaboks

Også kendt som

FEV1

Forskellige lungefunktionsmålinger

Udover FEV1 findes der også andre måder, hvorpå lungefunktionen kan måles.

Forceret vital kapacitet (FVC)

FVC er den totale mængde luft, der kan suges ind og pustes ud ved en aktiv ind – og udånding.

Slow VC (SVC)

SVC består af en langsom udånding af alt luft fra top-til bund i lungerne.

FEV1/FVC i diagnostisk brug

Forholdet mellem FEV1/FVC fortæller noget om, hvor meget luft der kan pustes ud i løbet af første sekund, i forhold til den totale mængde, der kan suges ind. En lav ratio tyder på luftvejsobstruktion, fx astma og KOL. En høj ratio tyder på stive lunger, såkaldt fibrose.

Hos lungeraske er FVC og SVC det samme, men ved KOL er FVC mindre end SVC, fordi den aktive vejrtrækning lukker luftvejene, så luften ikke kan komme ud.

FEV1 er vigtigt at måle for at diagnosticere og kontrollere obstruktive lungesygdomme som astma og KOL. Ved denne type lungesygdomme er hastigheden på luftstrømmen ved en aktiv udånding (ekspiration) nedsat, hvilket vil sige, at FEV1 er lav.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig