Pleurodese er en behandling, der får de to lungehinder pleura viscerale og pleura parietale til at klistre sammen.

Pleura

Overfladen af lungerne er klædt af en tynd hinde pleura viscerale, og indersiden af brysthulen er klædt af en tilsvarende hinde pleura parietale. Almindeligvis klistrer disse to hinder sig sammen med få ml væske mellem sig, og glider næsten friktionsløst mod hinanden, når man ånder ind og ud.

Indikation for pleurodese

Pleurodese anvendes, når de to hinder ikke længere klistrer sammen.

Pleurodese ved pleuraeffusion

Ved forskellige sygdomme kan der ske en ophobning af væske mellem de to lungehinder, såkaldt pleuraeffsion. Pleuraeffusion kan være forårsaget af en række sygdomstilstande, som hjertesvigt, lungebetændelse, tuberkulose, bindevævsygdomme og kræft. For at undgå tilbagevende pleuraeffusion kan det være nødvendigt at udføre pleurodese.

Ved pleurodese sprøjtes et stof ind mellem de to lungehinder, hvilket skaber en irritationstilstand. Herved dannes der arvæv, der gør, at de to hinder klistrer sig sammen igen. Denne sammenklæbning betyder, at der ikke længere vil være plads til væske i rummet mellem de to lungehinder.

Pleurodese ved pneumothorax

Ved en punkteret lunge pneumothorax, hvor luften fra den punkterede lunge lægger sig ind mellem de to hinder, kan det også være nødvendigt at udføre pleurodese. Dette sker ofte ved hjælp af en mekanisk irritation, hvor pleura børstes med en stålbørste via torakoskopi. Denne irritation i pleura, får også de to hinder til at klistre sig sammen, og derved forhindrer nye episoder med pneumothorax.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig