Pleurapunktur er en procedurer, hvor der stikkes en nål ind i brysthulen (pleurahulen) for at tage væske ud.

Faktaboks

Også kendt som

thorakocentese

Pleurahulen

Pleurahulen er rummet mellem den del af brysthinden pleura, der klæder brystkassens inderside, og den del der klæder lungernes overflade. I dette rum er der normalt få milliliter væske, men ved forskellige sygdomme kan der ophobe sig mere væske, såkaldt pleuraeffusion. Denne væske vil skubbe lungen væk fra brystvæggen.

Årsager til pleurapunktur

Pleurapunktur udføres for at udtage og undersøge eventuel væske, der befinder sig i pleurahulen. Væsken kan fx undersøges for bakterier og kræftceller. Samtidig undersøges væsken også for proteinindhold, sukkerindhold og indholdet af enkelte enzymer. Højt proteinindhold er tegn på infektion eller kræft, lavt proteinindhold er tegn på hjertesvigt.

Pleurapunktur ved åndenød

Har patienten åndenød pga. væskeansamling i pleurahulen, udføres pleurapunktur for at lindre åndenøden. I de tilfælde kan det dreje sig om flere liter væske, der skal tappes ud ved gentagne pleurapunkturer.

Udførelse af pleurapunktur

Pleurapunkturen fortages i lokalbedøvelse sædvanligvis på brystkassens bagside, eller der hvor væsken er lokaliseret. Efter punkturen udføres ofte en ultralydsundersøgelse af området, da der er en vis fare for at punktere lungen i forbindelse med proceduren.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig