Lungeødem er væske, der er sivet ud fra de mindste blodårer i det perifere lungekredsløb, kaldet kapillærnettet, og ud i lungevævet. Betegnelsen lungeødem bruges sædvanligvis, når graden af den væske (pleuravæske), der siver ud i vævet, giver patienten alvorlige vejrtrækningsproblemer. Tilstanden er livstruende og kræver øjeblikkelig behandling.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af græsk oidema ‘hævelse’

Årsager til lungeødem

Der kan være forskellige årsager til lungeødem, men den hyppigste årsag er hjertesvigt.

Hjertesvigt

Den hyppigste årsag til lungeødem er svigtende pumpeevne i venstre hjertehalvdel, ofte i forbindelse med akut hjerteinfarkt. Andre årsager til hjertesvigt, som kan føre til lungeødem, er rytmeforstyrrelser i hjertet, defekte hjerteklapper, vedvarende forhøjet blodtryk eller en generel svækkelse af hjertemuskulaturen (kardiomyopati).

Indånding af giftige gasser

Lungeødem kan også være forårsaget af indånding af giftige gasser, fx klorgas, fosgen (benyttet som kampgas under 1. Verdenskrig) og metylisocyanat.

Neurogent lungeødem

Lungeødem ses af og til også i forbindelse med hjerneskader, blødninger, blodpropper i hjernen eller kraftige epileptiske anfald, såkaldt neurogent lungeødem. Neurogent lungeødem opstår sandsynligt som følge af trykforandringer i lungekredsløbet.

Andre årsager til lungeødem

Lungeødem kan også opstå ved hurtig opstigning fra havniveau til store højder. Endvidere kan lungeødem ses ved for stor tilførsel af intravenøs væske, ved ekstremt lavt proteinindhold i blodet og efter hurtig tapning af store mængder luft eller væske fra brysthulen (pleurahulen).

Symptomer på lungeødem

Ved lungeødem er åndenød det hyppigste symptom. Der kan forekomme skummende opspyt, eventuelt med let blodtilblanding og blåfarvede læber. Væsken i alveolerne hæmmer iltoptagelsen og fører til lavt iltindhold i blodet (hypoksæmi).

Diagnose

Ved lungeødem vil et røntgenbillede af lungerne vise udbredte fortætninger. Der vil forekomme knitrelyde over alle lungeafsnit, når der lyttes med et stetoskop. Dette kombineret med andre symptomer på lungeødem er sædvanligvis grundlag nok til at starte behandling. Behandlingen vil være afhængig af sygdommen, der ligger til grund for lungeødemet.

Behandling af lungeødem

Lungeødem er hyppigst forårsaget af hjertesvigt, og i dette tilfælde gives ilt og lægemidlet nitroglyserin, som reducerer trykket i lungekredsløbet. Ofte gives også morfin og vanddrivende lægemidler. Endvidere bruges en enkel form for overtryksbehandling med CPAP (continuous positive airway pressura), som er en ventilationsbehandling, der gives via en ansigtsmaske. Hvis disse tiltag ikke er effektive nok, kan patienten eventuelt lægges i respirator.

Ved neurogent lungeødem er det også nødvendigt med overtrykventilation.

Ophold i højder

Ved lungeødem udløst af ophold i store højder over havniveau skal patienten transporteres ned til et lavere niveau. Nogle hundreder meters nedstigning kan være nok til at vende tilstanden. Patienten skal have ilttilførsel, og det kan være nødvendigt at anvende transportable overtrykkamre, som patienten kan lægges i, indtil nedstigning kan iværksættes. Herefter opstartes medicinsk behandling.

Indånding af gasser

Ved lungeødem udløst af giftige gasser, vil der udover iltbehandling ofte også forsøges behandling med kortisonlignende præparater.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig