Inhalator

Inhalationsbehandling er indånding af lægemidler. Inhalationsbehandling bruges ofte ved kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) og astma.

Faktaboks

Også kendt som

inhalationsterapi

Inhalationsbehandling af luftvejssygdomme

Inhalationsbehandling er en helt central del af behandlingen af luftvejssygdommene astma og KOL. Ved disse luftvejssygdomme gives lægemidler ofte i spray- eller pulverform og sjældnere i tabletform. Målet med inhalationsbehandlingen er at udvide luftvejene og mindske betændelsestilstanden (inflammation) i lungerne.

Inhalationspræparater

Lægemidler, der kan udvide bronkierne, såkaldte bronkodilaterende lægemidler, kan fx være beta-2-agonister eller antikolinergika. Betændelsesdæmpende lægemidler kan fx være glukokortikoider, som er et binyrebarkhormon. Ved inhalationsbehandling kræves lavere doser af lægemidlet, end hvis det gives i pille- eller sprøjteform. Dette reducerer risikoen for bivirkninger.

Inhalationsbehandling er standardbehandling ved astma. Ved inhalationsbehandling anvendes ofte en inhalator, en såkaldt spacer, for at sikre en bedre fordeling af medicinen i lungerne. Ved inhalationsbehandling anvendes ofte en kombination af flere lægemidler. De kan gives i forskellige inhalatorer eller ved en kombination af to eller tre forskellige lægemidler i samme inhalator. Ved moderat sygdom opstartes ofte også forbyggende tabletbehandling med montelukast, og ved svær astma kan det blive nødvendigt med prednisolon som tabletbehandling.

Behandling ved akut astma

Inhalationsvæsken forstøves via en forstøver (nebulisator), og indåndes igennem en maske.

Ved akut astma kan de bronkodilaterende præparater også gives som inhalationsvæske. Inhalationsvæsken forstøves via en forstøver (nebulisator) og indåndes igennem en maske. Ofte gives en kombination af beta-2-agonister og antikolinergika, fx Combivent® eller Berodual®. Forstøvning af astmamedicin kræver ikke dyb inhalation, men kan anvendes ved normal vejrtrækning. Forstøverbehandling er især anvendelig ved akut astma, akut KOL og også til små børn.

Andre former for inhalationsbehandling

Inhalation af adrenalin via en nebulisator bruges til behandling af falsk strubehoste (pseudocroup) hos små børn, og ved laryngealspasme, som ses ved svær allergi. Inhalation af antibiotika bruges i behandlingen hos patienter med cystisk fibrose.

Det er også muligt at inhalere lokalbedøvelse før en kikkertundersøgelse i lungerne (bronkoskopi) eller i forbindelse med narkose. Inhalation af lattergas bruges ofte ved fødsler og ved smertefulde procedurer hos børn.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig