Cystisk fibrose er en medfødt lidelse, som primært giver symptomer fra lungerne og mave-tarmkanalen. Tilstanden arves recessivt, hvilket vil sige, at den kun opstår, hvis anlægget til sygdommen arves fra begge forældre. Symptomerne består blandt andet af hoste med sejt slim, tilbagevendende luftvejsinfektioner og fordøjelsesproblemer. Cystisk fibrose behandles med lungefysioterapi, antibiotika, vitamintilførsel og for nogles vedkommende lungetransplantation.

Faktaboks

Også kendt som

mucoviscidose (ordet mucoviscidose kommer af latin mucus 'slim' og nylatin viscidus 'klæbrig' og -ose).

Forekomst

Der er 25 % sandsynlighed for, at et barn med forældre, der begge bærer mutationen i kromosom 7, vil få sygdommen. 50 % sandsynlighed for, at barnet vil være rask bærer af genet og 25 % sandsynlighed for, at barnet vil være raskt og ikke være bærer af det sygdomsfremkaldende gen. Ca. 1 ud af 4000 børn lider af cystisk fibrose, mens 1 ud af 30 er raske bærere af arveanlægget.

Sygdomsmekanisme og årsag til cystisk fibrose

Kromosom nr. 7
Kromosom nr. 7

Cystisk fibrose skyldes en mutation i kromosom nr. 7, der fører til en defekt i et transportprotein i cellemembranen. Cystisk fibrose arves recessivt, hvilket vil sige, at begge forældre skal være bærere af mutationen i kromosom 7. Denne defekt medfører ændringer i transporten af vand og ioner (klorid og natrium) ind og ud af cellerne. Dette fører til, at der opstår sejt slim, som udskilles i tarmkanalen, bugspytkirtlen og bronkieslimhinden. Endvidere vil sveden hos en person med cystisk fibrose indeholde mere natrium og klorid end normalt.

Symptomer på cystisk fibrose

Symptomer på cystisk fibrose kan være meget forskellige. Det kan vise sig lige efter fødslen ved, at den nyfødtes første afføring ikke kommer som forventet, såkaldt mekonium ileus.

Luftvejssymptomer

Efterhånden får barnet vedvarende hoste, ofte med gulgrønt slim og tilbagevendende luftvejsinfektioner. Det seje slim og de vedvarende luftvejsinfektioner vil efterhånden føre til nedsat lungekapacitet med nedsat FEV1, der er den mængde luft, man kan puste ud lige efter en indånding. Ydermere vil der ses udvidede bronkier (bronkiektasier), og vækst af bakterier, der er svære at behandle med antibiotika.

Symptomer fra mave-tarmkanalen

Symptomerne fra mave-tarmkanalen skyldes for en stor del mangelfuld optagelse (malabsorption) af næring fra tarmen. Dette kan give hyppige, store og ildelugtende afføringer. Malabsorptionen skyldes, at nødvendige enzymer fra bugspytkirtlen ikke udskilles i tarmen som normalt. Malabsorptionen og de kroniske lungesymptomer fører ofte til nedsat højdevækst og forsinket pubertet.

Fertilitet

De fleste mænd med cystisk fibrose har abnorme sædledere, og de kan derfor ikke få børn på en naturlig måde. Kvinder med cystisk fibrose kan have sejere slim i livmoderen, hvilket gør det svære for sædcellen at nå frem til ægget. Samtidig kan gentagne infektioner og dårlig ernæringstilstand give uregelmæssige menstruationer, hvilket kan gøre det vanskeligere at blive gravid.

Diagnose

Diagnostikken af cystisk fibrose baserer sig på kliniske fund kombineret med måling af klorid og natrium i sveden og af en gentest. Koncentrationen af klorid og natrium i sveden vil være forhøjet hos patienter med cystisk fibrose. DNA-analyser er dog ikke altid nyttige som en del af primærdiagnostikken, da der er beskrevet over 200 forskellige mutationer i cystisk fibrose-genet.

Behandling af cystisk fibrose

Lungefysioterapi har en central plads i behandlingen hos børn med cystisk fibrose, da denne fysioterapi hjælper børnene med at få hostet slimet op fra luftvejene. Endvidere bruges lægemidler, der reducerer slimets sejhed. Antibiotikabehandling bruges i forbindelse med infektiøse forværrelser og som forebyggelse, hvor patienter gennemgår regelmæssige antibiotikakure for at hæmme væksten af bakterier i lungerne. Ved fremskreden lungesygdom kan det blive nødvendigt med lungetransplantation. Malabsorption i tarmen behandles ved hjælp af tilførsel af bugspytkirtelenzymer og vitaminer.

Prognose

Tidligere nåede flertallet af patienterne med cystisk fibrose ikke voksenalderen, men ny medicin, trænings- og behandlingsplaner har forbedret prognosen betragteligt. Lungetransplantation er også et behandlingsalternativ, der er taget i brug hos denne patientgruppe.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig