Hallucination er et sanseindtryk, der opleves som virkeligt, selvom det ikke er det. En hallucination kan fx være at høre stemmer, når ingen taler, eller at se syner.

Faktaboks

Etymologi
Ordet hallucination kommer af latin alucinatio 'drømmeri, snak', af alucinari 'tale tankeløst'.

Hallucinationer er et vigtigt symptom ved psykose og skizofreni samt visse neurologiske lidelser, fx epilepsi eller Lewy body demens. Hallucinationer kan også forekomme hos raske personer, fx ved manglende søvn eller før indsovning (hypnagoge hallucinationer). Visse rusmidler kan også fremkalde hallucinationer, især hallucinogener.

Hallucinationer adskiller sig fra illusioner, som er en fejlfortolkning af et reelt sanseindtryk, fx på grund af dårlige lysforhold.

Typer af hallucinationer

Hallucinationer kan forekomme på alle sanser men syns- og hørelseshallucinationer er hyppigst forekommende, mens smags-, lugt- og følehallucinationer er mere sjældne. Alvorsgraden af en hallucination kan variere fra diffus støj/hvisken til tydelige stemmer, der taler til en, eller fra synsindtryk af lysglimt til en decideret indre film med detaljerede scenerier. En hallucination kan opstå pludseligt og have kort varighed eller være mere vedvarende til stede.

Tilstande med hallucinationer

Ved skizofreni ses hyppigt hørelseshallucinationer (typisk stemmer der taler om eller direkte til patienten), men alle typer hallucinationer kan forekomme. Særlig karakteristisk er ubehagelige, kommenterende stemmer eller skræmmende synshallucinationer. Ved forskellige neurologiske sygdomme kan der ske en skadelig påvirkning af hjernen, hvor bevidsthedsintensiteten svækkes, og der optræder illusioner og hallucinationer (delirium). Ved alkoholafhængighed kan der under en abstinensfase opleves skræmmende synshallucinationer i form af slanger, kryb mv. Ved misbrug af kokain kan der udvikles en psykose med følehallucinationer, hvor personen fx føler, at der er mider, orme og andre insekter i huden (kokaindyr). Synshallucinationer ved epilepsi kan minde om filmsekvenser og ledsages af meget intense eller ejendommelige følelser som nærdøds- eller ud af kroppen-oplevelser.

Hallucinationer fører ofte til udvikling af vrangforestillinger, som personen kan bruge til at forklare de usædvanlige oplevelser, fx ved at fortolke stemmer som trusler fra mafiaen eller efterretningstjenesten eller mene at blive påvirket af stråler, der skal ødelægge kroppens organer.

Behandling af hallucinationer

Ved hallucinationer kan der ved SPECT- eller PET-scanning påvises lokaliserede forandringer i hjernens blodgennemstrømning og stofskifte. Behandling med antipsykotika har god effekt på oplevelsen af hallucinationer. Selvom de hallucinatoriske oplevelser ikke altid forsvinder helt med behandlingen, vil personen ofte blive mindre forpint af dem eller lære at leve med dem.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig