Alkoholafhængighed er et alkoholproblem, der er så stort, at man ikke kan lade være med at drikke alkohol.

Faktaboks

Også kendt som

alkoholisme (denne betegnelse anvendes ikke i den kliniske praksis, da den anses som stigmatiserende), alkoholmisbrug

Definition og diagnose

Alkoholafhængighed er en diagnose i den international sygdoms klassifikation ICD-10. Man skal opfylde 3 af følgende 6 symptomer sammenhængende i mindst én måned eller gentagne gange indenfor det sidste år:

  • Trang til alkohol (craving)
  • Kontroltab, dvs. en svækket evne til at kontrollere indtagelsen, standse eller nedsætte forbruget af alkohol
  • Abstinenssymptomer ved ophør/reduktion eller indtagelse af alkohol for at undgå symptomer
  • Toleransudvikling
  • At alkohol har en dominerende rolle ift. prioritering og tidsforbrug, dvs. at man bruger en stor del af sin vågne tid på at skaffe og drikke alkohol
  • Fortsat forbrug af alkohol mod bedre vidende

Trang viser sig ved en overvældende trang til at indtage alkohol. Trang er et symptom, som ofte kun varer minutter for derefter at forsvinde og vende tilbage senere – ofte i bestemte situationer. Abstinenssymptomer er ubehagelige symptomer, som opstår ved nedsættelse eller ophør med alkoholindtagelse. Toleransudvikling er udtryk for, at man ved langvarig brug af alkohol skal drikke mere og mere for at opnår den samme effekt.

Definitionen på afhængighed er den samme uafhængigt af, om der er tale om afhængighed af alkohol, andre rusmidler eller tobak.

Baggrund

Afhængighed kan opfattes som en sygdom ligesom alle andre forstyrrelser af biologiske funktioner. Der er ved afhængighed af rusmidler påvist ændringer i funktioner af en lang række signalstoffer i hjernen, som helt eller delvist forklarer mange af de symptomer afhængige har.

I dag anvendes den bio-psyko-sociale sygdomsmodel som udtryk for en erkendelse af, at der i udviklingen af afhængighed både indgår biologiske, psykologiske, psykiatriske og sociale faktorer, ligesom afhængighed har en lang række biologiske, psykologiske, psykiatriske og sociale konsekvenser.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig