SPECT-scanning
Normal SPECT-scanning af hjernen med sporstof baseret på technetium-99m. Tværsnitsbillederne er set nedefra. Billederne viser gammastråling fra hele hjernebarken, svarende til god blodgennemstrømning.
Af /radiopaedia.org.
Licens: CC BY 3.0
SPECT-scanning af patient med Alzheimers sygdom
SPECT-billede fra patient med Alzheimers sygdom. Snittene ses nedefra (øverste række), forfra (midterste række) og fra siden (nederste række). Der er nedsat blodgennemstrømning i hjernebarken, særligt i tindingeregionen.
Af /radiopaedia.org.
Licens: CC BY NC SA 3.0

SPECT-scanning er en nuklearmedicinsk undersøgelsesmetode, hvor patienten har fået indgivet et radioaktivt lægemiddel (sporstof). Strålingen fra sporstoffet registreres af et gammakamera, som roterer omkring patienten.

Faktaboks

Etymologi

Akronym fra engelsk single-photon emission computed tomography

Også kendt som

SPECT-skanning

Et gammakamera, som måler fra én retning giver en scintigrafi, som er et fladt billede af sporstoffets fordeling i kroppen. Ved SPECT måles fra mange forskellige retninger, som tilsammen giver dybde-information. Gammakameraet er forbundet med en computer, som beregner snitbilleder (tomografi) af fordelingen i kroppen. Forskellen er den samme som forskellen mellem et fladt røntgenbillede og en CT-scanning.

Betegnelsen single-photon betegner, at i SPECT detekteres fotonerne enkeltvis, mens CT-scanning almindeligvis ikke registrerer fotonerne enkeltvis men blot intensiteten af røntgensignalet (i nyeste CT-teknik opereres dog med individuel registrering af fotonerne). Betegnelsen emission angiver, at strålingen udsendes (emitteres) fra en strålekilde i patienten, igen i modsætning til røntgenundersøgelser, som måler hvor meget stråling, der passerer (transmitteres) gennem patienten. Dvs. i SPECT stråler patienten på scanneren, i CT stråler scanneren gennem patienten. I både SPECT og CT står bogstaverne CT for computed tomography, beregnet snitbillede (tomografi).

At fotonerne udsendes og måles enkeltvis i SPECT-scanning er også i modsætning til PET-scanning, hvorunder strålingen udsendes og registreres som to fotoner ad gangen.

Anvendelser

SPECT-scanning. Hjerneaktivitet under stillelæsning kan konstateres ved måling af blodgennemstrømningen i hjernen efter indånding eller indsprøjtning af meget små mængder radioaktivt stof. Mange områder er aktive under læsning, se også hjerne.

.

Med SPECT-scanning kan man påvise biokemiske og patofysiologiske sygdomsprocesser, og undersøgelsesmetoden er ofte mere præcis og følsom end almindelig scintigrafi, hvor der optages todimensionale (planare) billeder. Afhængigt af hvilket radioaktivt stof der anvendes, kan forskellige organer undersøges.

SPECT-scanning finder især anvendelse ved sygdomme i knoglerne, påvisning af betændelsestilstande med radioaktivt mærkede leukocytter, myokardiescintigrafi (se hjerteundersøgelse) og bestemmelse af hjernens blodgennemstrømning.

Radioaktivitet og stråledosis

Til SPECT-scanning anvendes radioaktive sporstoffer med kort halveringstid, fx sporstoffer baseret på technetium-99m, som har en halveringstid på 6 timer. Dermed forsvinder radioaktiviteten hurtigt, og stråledosis fra radioaktiviteten bliver sammenlignelig med eller mindre end stråledosis fra en CT-scanning.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig