Vrangforestillinger er fejlagtige opfattelser, der ikke deles af andre og som fastholdes på trods af information om deres manglende rigtighed. Disse forestillinger kan handle om andres motiver og handlinger, og forsvares med stor energi og affekt. Vrangforestillinger kan variere fra at være vage og ikke blive fastholdt særligt vedholdende, til mere udkrystalliserede former, hvor forestillingerne er stabile og systematiserede og klart påvirker tænkning, adfærd og sociale relationer.

Faktaboks

Også kendt som
paranoide forestillinger, delusion (delusion kommer af latin delusio, delusionis 'bedrag', af deludere 'narre').

Hvis vrangforestillinger er det eneste eller mest fremtrædende symptom, uden at der foreligger påviselige andre sygdomme eller kemiske påvirkninger, der kan forklare tilstanden, kaldes tilstanden vrangforestillingslidelse eller paranoid psykose.

Induceret vrangforestillingslidelse er en tilstand hvor to eller flere personer, der er nært knyttet til hinanden, deler en vrangforestilling.

Former for vrangforestillinger

De mest almindelige form for vrangforestillinger omhandler at blive forfulgt, chikaneret, forgiftet, udspioneret eller modarbejdet, men vrangforestillinger kan også være omhandle jalousi (vrangforestilling om utroskab hos partner), kærlighed (vrangforestilling om at en anden person elsker en) eller kroppen (vrangforestilling om sygdom eller organsvigt).

Hvis vrangforestillingerne er ekstremt usandsynlige og fantasifulde, fx forestillinger om at der er installeret en radiosender i hjernen, kaldes de ofte bizzare. Under bizarre vrangforestillinger er bl.a. forfølgelsesvanvid og kværulantforrykthed.

Forekomst

Vrangforestillinger kan skyldes en organisk hjernesygdom, fx hjernesvulst eller en anden sygdom, der påvirker hjernens funktion. De kan skyldes bivirkninger af lægemidler, fx antiinflammatoriske midler eller rusmidler, fx misbrug af amfetamin, eller forekomme som led i en psykoselidelse.

Ved skizofreni er vrangforestillinger et af de mest almindelige symptomer, men vrangforestillinger kan også forekomme som led i svære depressioner. Vrangforestillingerne vil så ofte have indhold, der er knyttet op til nedsat stemningsleje (fx vrangforestillinger om synd eller forestillinger om sygdom som straf for at være et dårligt menneske).

Vrangforestillinger ift. faktiske forhold

Afgrænsningen mellem vrangforestillinger og fikse ideer eller moralske overbevisninger kan af og til være svær, og specielt når emnet omhandler politik og religion, bør man være forsigtig med at karakterisere specielle forestillinger og overbevisninger, der forsvares udholdende, som vrangforestillinger. Der er også eksempler på at tilsyneladende vrangforestillinger om utroskab eller forfølgelse senere viste sig at være korrekte. Selvom denne type fejldiagnoser hører til sjældenhederne, illustrerer eksemplerne hvor svært det af og til kan være at adskille vrangforestillinger fra faktiske forhold.

Behandling af vrangforestillinger

Vrangforestillinger kræver altid grunddig udredning, for at præcisere symptomernes baggrund. Hvis der kan påvises en bestemt årsag, fjernes denne, fx bivirkning af lægemidler. Psykiske lidelser med vrangforestillinger behandles med psykofarmaka. Når tilstanden forbedres, forsvinder vrangforestillingerne eller bliver mindre vigtige for patienten. Ved isolerede vrangforestillinger er effekten af lægemidler ofte begrænset.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig