Arnold Pick, 1920

Den østrigske neurolog og psykiater Arnold Pick (1851-1924) beskrev i 1892 en type af frontotemporal demens med afasi.

Picks sygdom er en form af frontotemporal demens med afasi. Sygdommen blev beskrevet første gang i 1892 af den østrigske neurolog og psykiater Arnold Pick (1851-1924). Pick beskrev symptomerne og svind (atrofi) af de forreste dele af hjernen. Den mikroskopiske anatomi (histologi) blev først beskrevet senere, bl.a. med bidrag fra den tyske psykiater og neurolog Alois Alzheimer (1864-1915).

Faktaboks

Etymologi

Sygdommen har navn efter den østrigske neurolog og psykiater Arnold Pick (1851-1924).

De mikroskopiske undersøgelser viste, at der i områderne med reduceret vævsmasse var opsvulmede nerveceller, som fik navnet Pick-celler, og aflejringer af protein i cellerne, som fik navnet Pick-legemer.

Picks opdagelse blev i lang tid ikke betragtet som en sygdom, men mere som et symptomkompleks. Der gik derfor 30 år, før betegnelsen Picks sygdom blev anvendt. Da symptomerne kan ses ved flere neurodegenerative sygdomme, er betegnelsen frontotemporal demens nu blevet den almindelige betegnelse for sygdommen. Betegnelsen Picks sygdom findes dog stadig. Nogle gange lidt bredt for frontotemporal demens, andre gange mere specifikt for en bestemt genetisk undertype knyttet til en MAPT-variant på kromosom 17.

Arnold Pick

Pick var født og opvokset i Østrig og fik sin lægeuddannelse i Wien. Efter et par års ansættelse i Tyskland blev han ansat ved universitetet i Prag. Her blev han senere, i en ung alder, professor i psykiatri.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig