Transduktion er en fundamental terminologi i biomedicin, der strækker sig over flere discipliner og har varierende betydninger. Inden for biomedicin omfatter dette koncept tre primære og væsentlige betydninger: overførsel af DNA (arvemateriale), signaltransduktion og sensoriske signaler.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af latin transducere ‘overføre, bringe igennem’.
Også kendt som

transductio

Overførsel af DNA (arvemateriale)

Overførsel af DNA er en mekanisme, hvor genetisk materiale overføres mellem celler ved hjælp af virus.

Signaltransduktion

Signaltransduktion er et nøgleelement inden for cellebiologi og molekylær medicin, hvor celler opfanger eksterne signaler fra deres omgivelser, såsom hormoner, og omsætter disse til interne molekylære reaktioner, der styrer cellulære funktioner.

Sensoriske signaler

En anden vigtig betydning af transduktion i biomedicin involverer omdannelsen af fysiske eller kemiske signaler til elektriske impulser i sensoriske celler. Dette er særligt relevant inden for neurobiologi og neurovidenskab, hvor sanseceller som f.eks. fotoreceptorer i øjet eller sensoriske nerveender i huden omsætter eksterne stimuli, såsom lys eller berøring, til elektriske signaler, som kan opfattes og forstås af nervesystemet.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig