Transduktion

Bakterier kan overføre DNA ved transduktion. Ved transduktion sprøjtes DNA ind i en bakteriecelle fra en bakteriofag. På grund af bakteriofagernes ulige livscyklus kan transduktionen ske på forskellige måder. Den ene kaldes lytisk cyklus, og den anden kaldes lysogen cyklus.

Transduktion
Af /Created with BioRender.com.

Transduktion er en måde at overføre DNA mellem bakterier. Ved transduktion bliver DNA overført fra én bakterie til en anden ved hjælp af en type virus, der kaldes bakteriofag.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af latin transducere ‘overføre, bringe igennem’.
Også kendt som

transductio

Der er to typer transduktion: generel transduktion og speciel transduktion. Generel og speciel transduktion er to forskellige mekanismer, hvormed bakteriofager kan overføre DNA fra én bakterie til en anden. Forskellen mellem dem skyldes, at bakteriofager har forskellig livscyklus. De kan gennemgå en lytisk cyklus, hvor de formerer sig i værtsbakterien, dræber denne, hvorefter de kommer ud og inficerer nye bakterier. Nogle bakteriofager har imidlertid endvidere en lysogen cyklus, hvor dets DNA integreres i værtens DNA. Når værten deler sig vil bakteriofagens DNA blive videreført til værtsbakteriens afkom.

Generel transduktion

Når en bakteriofag angriber en bakterie, formerer den sig inde i bakterien. Den laver kopier af sit eget DNA samt nødvendige proteiner, som til slut pakkes sammen til færdige bakteriofager, som breder sig til nye værtsceller. I processen hænder det, at en bakteriofag pakker noget af værtscellens DNA ind i stedet for sit eget. Dette kan være et helt tilfældigt stykke af værtens DNA og dermed helt tilfældige gener. Hvis denne bakteriofag angriber en ny bakterie, kan det fremmede DNA komme ind og rekombinere med den nye værts DNA.

Speciel transduktion

I speciel transduktion overføres kun helt specifikke gener fra en donorcelle til en modtagercelle. Det sker, at bakteriofagen tager de gener fra værtsbakteriens DNA med sig, der ligger nærmest der, hvor den er integreret. Hvis bakteriofagen herefter angriber en ny vært, kan den overføre det gen, den har med sig fra foregående værtscelle (donorcelle) til den nye værtscelle.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig