Thoraxkirurgi er et kirurgisk speciale, der varetager diagnostik og kirurgisk behandling af sygdomme og læsioner i brystkassen og brystkassens organer.

Faktaboks

Etymologi

Ordet er sammensat af thorax, som er græsk og betyder 'brystkasse' og kirurgi.

Specialets udvikling

Specialet opstod i slutningen af 1940'erne efter udviklingen af anæstesi med indblæsning (overtryksventilation) efter indføring af et rør i luftrøret (intubation), således at lungerne ikke falder sammen, når brysthulen åbnes. I begyndelsen var thoraxkirurgi domineret af behandlingen af lungetuberkulose og lungekræft, men med udviklingen af hjertekirurgi i slutningen af 1900-tallet er der sket en opdeling af specialet i hjertekirurgi og den øvrige thoraxkirurgi, dvs. lungeoperationer og operationer af sygdomme i luftrør, lungehinde, brystkasse, brysthulens skillevæg (mediastinum) og spiserør.

Overlap og samarbejde med andre specialer

Pga. luft- og spiserørets forløb gennem de tilgrænsende anatomiske regioner er der overlapning mellem de thoraxkirurgiske sygdomme og øre-næse-hals-sygdomme opadtil og kirurgiske mave-tarm-sygdomme nedadtil. Thoraxkirurgien har også et tæt samarbejde med mange andre lægevidenskabelige specialer, f.eks. karkirurgi, onkologi, lungemedicin, anæstesi og intensiv terapi.

Nyere udvikling

Videoassisteret thorakoskopi (VATS)
En kikkertoperation af lungen
VATS: Video-assisted thoracoscopic surgery
Af /Cancer Research UK.
Licens: CC BY SA 4.0

Den seneste udvikling inden for specialet er en tiltagende anvendelse af kikkertkirurgi, som også kendes som minimalt invasive indgreb, i form af thorakoskopi, hvor der indføres en kikkert mellem to ribben, hvorved de tidligere anvendte operationsmetoder med store åbninger af brysthulen kan undgås. Med denne teknik er det muligt at udføre selv store indgreb, f.eks. fjernelse af en lungelap (lobektomi) og bypass-operation som en kikkertoperation. Anlæggelse af stent igennem et blodkar i forbindelse med sygdomme i aorta, samt udskiftning og reparation af hjerteklapper gøres også i stigende grad som minimalt invasive indgreb. Udskiftning af aortaklappen foretages i stigende grad som et indgreb, hvor klappen indføres gennem et blodkar i lysken, og den føres så op til den korrekte position via blodkarret og sættes fast i aortaostiet ved at blæse klappen op. Proceduren er kendt som Transcatheter Aortic Valve Implantation (forkortet TAVI), og denne procedure er en dansk opfindelse.

Thoraxkirurgi i Danmark

Thoraxkirurgi i Danmark foretages udelukkende på de thoraxkirurgiske afdelinger på Rigshospitalet, Odense Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital og Aalborg Universitetshospital.

Læs mere på lex.dk

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig