Lungeoperation er en operation på luftrør, bronkier og selve lungevævet, som udføres under specialet thoraxkirurgi.

Lungekirurgiens udvikling

Erik Husfeldt (1901-1984). Læge og professor.
Af / Nationalmuseet, Danmark.

Lungekirurgi er et relativt nyt speciale. Før udviklingen af særlige teknikker var det meget vanskeligt at udføre lungeoperationer, fordi lungerne falder sammen ved åbning af brystkassen, hvilket ubehandlet fører til ophør af åndedrættet. Udviklingen inden for anæstesispecialet i 1900-tallet muliggjorde, at patientens luftrør kan forbindes lufttæt med anæstesiapparatet ved hjælp af et rør (intubation). Ved at skabe et let overtryk i luftvejene kan det således hindres, at lungerne falder sammen, når brystvæggen åbnes, og dermed skabes muligheden for åbne lungeoperationer. Den moderne lungekirurgi begyndte i USA i slutningen af 1930'erne og i Danmark i begyndelsen af 1940'erne, navnlig ved Erik Husfeldts indsats.

Typer af lungeoperationer

Lungeoperationer er defineret ved en operation på lungen og evt. de tilstødende anatomiske strukturer og organer. Det kan f.eks. foretages ved at åbne brystkassen i enten højre eller venstre side eller ved at indføre en kikkert i en af siderne.

Årsagerne til at gennemføre en lungeoperation kan f.eks. være kræft, gentagende sammenfald af lungen (pneumothorax) eller blødning efter et traume.

Åben lungeoperation

Lobektomi
Fjernelse af en lungelap (lobektomi) ved en åben lungeoperation.
Af .
Licens: CC BY SA 3.0

Åben lungeoperation (torakotomi) foretages ved at åbne brystvæggen fra siden ved enten at fjerne et ribben eller skabe adgang mellem to ribben. I visse tilfælde åbnes brystkassen forfra ved at spalte brystbenet på langs. Langt de fleste lungekirurgiske indgreb foretages på grund af en kræftsygdom, men kan også være pga. infektion, blødning etc. Som ved andre kræftoperationer gælder det ved operationer for lungekræft om at fjerne alt kræftvæv, men også om at bevare så meget funktionsdygtigt lungevæv som muligt. Ved en lungeoperation kan det være nødvendigt at fjerne en hel lunge (pneumektomi), en lungelap (lobektomi) eller en større eller mindre del af en lungelap (kileresektion eller segmentresektion).

Kikkertkirurgi (thorakoskopi)

Thorakoskopi er kikkertoperation i brystkassen. Ved hjælp af en kikkert, som føres ind mellem to ribben, kan thoraxkirurgen få god oversigt over brysthulen. Thorakoskopi kendes også som kikkertkirurgi eller minimalt invasiv kirurgi. På engelsk betegnes det Video-Assisted Thoracoscopic Surgery og forkortes VATS.

Kikkerten er et rørformet instrument med indbygget lys og optik på spidsen. Billeder fra brystkassen overføres til en videoskærm som enten et 2D- eller 3D-billede. Endelig kan der også, ved mere avanceret udstyr, få billedet op på briller, som f.eks. kendes fra computerspil, som kirurgen og det øvrige personale bærer under operationen.

Ved hjælp af thorakoskopi kan der blandt andet tages biopsier af lungehinden (pleura), behandle pneumothorax, fjerne blodansamlinger og infektion samt foretage kræftoperationer. I Danmark bliver ca. 85 % af operationer for lungekræft gennemført som en kikkertoperation. Der er flere fordele ved en thorakoskopi fremfor en åben operation (torakotomi). Den største fordel ved en kikkertoperation er, at patienterne har færre smerter efter en operation og dermed kan mobiliseres langt hurtigere og udskrives tidligere end ved en åben operation.

Lungetransplantation

Da hjernedødskriteriet blev indført i Danmark i 1990, opstod der mulighed for lungetransplantation, som siden 1992 udføres på Rigshospitalet. Lungetransplantation kan overvejes hos patienter, der er i slutstadiet af forskellige lungesygdomme, og kan foretages på tre forskellige måder: som hjerte-lunge-transplantation, dobbelt lungetransplantation og enkelt lungetransplantation. Hjerte-lunge-transplantation foretages, hvis lungesygdommen også har forårsaget hjertelidelse. Ved transplantationen fjernes patientens hjerte og lunger i en blok, og donorblokken indsys med sammensyninger (suturlinjer) i luftrøret, hjertets højre forkammer og hovedpulsåren (aorta).

Dobbelt lungetransplantation foretages hos patienter, hvis hjertefunktionen er normal eller kan gøres normal ad medicinsk vej. Operationen kan udføres i en blok eller som to enkelttransplantationer med suturlinjer i luftrøret, hjertets venstre forkammer og lungepulsåren (arteria pulmonalis). Ved bloktransplantationerne anvendes hjerte-lunge-maskine, mens enkelt lungetransplantation er en mindre operation, der ofte kan udføres uden anvendelse af hjerte-lunge-maskine.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig