Reumatisk mitralstenose er en forsnævring af mitralklappen, som opstår pga. antistoffer, som kan dannes ved en ubehandlet halsbetændelse med bakterien streptokokkus pyogenes (strep A) i barneårene. Mitralklappen er den hjerteklap, der adskiller venstre forkammer fra venstre hjertekammer. Reumatisk mitralstenose er yderst sjælden i Danmark, men er relativt hyppig hjerteklapsygdom i udviklingslande.

Årsager og forekomst

Reumatisk mitralstenose skyldes gigtfeber (febris reumatika) tidligere i livet, som er en tilstand, der kan forekomme i efterforløbet af en streptokokinfektion. På grund af de gode muligheder for at behandle streptokokinfektioner med antibiotika, er gigtfeber og senere reumatisk mitralstenose derfor sjældne tilstande i lande, hvor infektioner behandles systematisk med antibiotika.

Symptomer

Hos personer, som har haft en ubehandlet streptokokinfektion, vil symptomerne på reumatisk mitralstenose først opstå årtier senere. Symptomerne er åndenød (dyspnø) og lungestase (lungeødem), som forværres ved blandt andet aktivitet. Ved undersøgelse af hjertet (stetoskopi) kan der høres en diastolisk mislyd, som vil være tydeligere, jo sværere mitralstenosen er.

Behandling

Symptomer på mitralstenose kan afhjælpes med vanddrivende medicin. Svær reumatisk mitralstenose kan behandles med en udvidelse af hjerteklappen med et kateter eller ved at indsætte en ny mitralklap kirurgisk.

Mere på lex.dk

  • hjerteklapperne
  • mislyd
  • gigtfeber
  • kunstig hjerteklap

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig