Perseveration er et symptom, der kan optræde efter en hjerneskade. Perseveration viser sig ved, at en bevægelse eller handling gentages flere gange, uden at dette er hensigtsmæssigt. Det virker som om personen "hænger fast" i bevægelsen og ikke formår at gå videre til næste bevægelse eller trin i udførelsen af en opgave. På grund af en skade, sædvanligvis i hjernens frontallapper, er det svært for personen at skifte fra et bevægelsesmønster til et andet.

Faktaboks

Etymologi

Ordet kommer af latin perseverare 'blive ved'

Former for og grader af perseveration

Fænomenet kan optræde i to former: at personen fortsætter et bevægelsesmønster, fx fortsætter med at vaske ansigtet på samme sted meget længere end hensigtsmæssigt, eller at personen gentager et helt aktivitetsmønster, fx efter at have vasket og tørret ansigtet starter forfra med at vaske ansigtet igen og igen. Perseveration kan også ses som persevererende tale eller persevererende tanker.

Perseveration findes både i mildere og mere alvorlige grader. Mildere grader af perseveration kan være, at personen fortsætter et bevægelsesmønster lidt længere tid end hensigtsmæssigt, mens mennesker med sværere grader af perseveration fastholder et bevægelsesmønster eller gentager en aktivitet langt ud over det hensigtsmæssige med store vanskeligheder med at skifte væk fra det igangværende til noget nyt.

Årsager

Perseveration ses ved hjerneskader, særligt i frontallappen, ved demenstilstande og psykisk udviklingshæmning, men også ved skizofreni og fremskreden alkoholisme. Lettere tendens til perseveration kan også forekomme ved træthed.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig