Antal døde i USA ved overdosis af morfin i årene 1999-2021
Antal døde i USA ved overdosis af morfin i årene 1999-2021
Af /National Institutes of Health, part of the United States Department of Health and Human Services.

Opioidkrisen i USA betegner den store stigning, der er sket fra omkring år 2000 og frem til nu i forbruget af morfinstoffer (opioider) i USA. I mange stater over hele USA er flere afhængige af de vanedannende stoffer og antallet af mennesker, der er døde af overdoser er steget voldsomt. I følge amerikanske myndigheder døde 500.000 mennesker af en overdosis i perioden 2000 til 2021. Alene i 2021 døde over 80.000 amerikanere af en overdosis.

Farerne ved morfin og morfinlignende stoffer

Morfin og de øvrige morfinlignende stoffer er alle vanedannende. Det er en egenskab ved hele stofgruppen, og der er foreløbigt ingen sikker viden om, at et morfinpræparat er mere vanedannende end et andet.

Overdosis og antidot

Ved en overdosis morfin bliver personen først sløv og falder dernæst i en dyb søvn. Herefter bliver vejrtrækningen langsommere for til sidst at stoppe helt. I nogle amerikanske stater er bl.a. ambulancereddere, politi og brandfolk udstyret med en modgift mod morfin, en såkaldt antidot, hvilket er med til at redde mange mennesker med en overdosis. Modgiften til morfin hedder naloxon, og hvis modgiften gives i tide, vækker det den sløve og sovende person og vejrtrækningen genetableres.

Skiftet fra restriktiv morfinpolitik til let adgang

Op til årtusindskiftet var der en meget restriktiv politik i forhold til at udskrive morfin til amerikanske patienter med smerter. Morfinstoffer blev stort ikke brugt til mennesker med kroniske smerter, fx lændesmerter eller slidgigt i leddene. Selv patienter med udbredt cancer kunne have svært ved at få ordineret morfin.

Læger og medicinalindustrien udfordrer

Denne tilbageholdenhed blev i løbet af 1990'erne udfordret af læger, der blæste til kamp mod det, som de anså som "opiofobi", altså angst for morfin. Lægerne rejste, støttet af medicinalindustrien, rundt i USA og resten af verden og holdte foredrag om, at morfin var godt til smertebehandling af kroniske smerter, at det skulle sikres, at der blev givet nok morfin i smertebehandlingen, og lægerne forklarede, at der ikke opstod afhængighed af morfinstofferne, så længe at stofferne blev brugt til at dulme smerter.

Aggressiv markedsføring

Medicinalfirmaet Purdue stod for en målrettet og aggressiv markedsføring af deres morfinlignende præparat oxycodon. Oxycodon blev markedsført til behandling af alt fra småskader som forstuvede ankler, tandpine og til svære kroniske smerter. Stigningen i forbruget var helt overvejende på akutte og kroniske smerter — ikke på de få cancerpatienter, der nu også fik muligheden for at blive behandlet med bl.a. oxycodon.

Oxycodon i omløb

Oxycodon var det præparat, der i de første mange år blev udskrevet med "løs hånd" af lægerne. Der blev udskrevet mange tabletter ad gangen og i store styrker. Den lette adgang til især oxycodon medførte stor stigning i antallet af brugere og misbrugere, primært blandt middelklassens unge.

Illegalt marked for morfin

Også i Canada er der store problemer med opioidafhængighed. På billedet ses graffiti om at stoppe krisen med overdoser af heroin og opium, Vancouver, 2020.
/Graffiti i Vancouver.

Parallelt med at der blev udskrevet et stigende antal recepter på morfin og morfinlignende stoffer, udviklede der sig et stort illegalt marked. De mange tabletter, der kom i omløb, endte ofte på det illegale marked. Her kunne de mennesker, der nu var tilvænnet og afhængige af morfin, også tilbydes heroin, som var let at få fat i, og som prisen var lavere på.

Den stigende kurve knækker, men stiger igen

I mange år steg antallet af døde som følge af overdoser, men frem mod Covid-19-epidemien i 2020 var kurverne begyndt at knække i nogle stater. Under nedlukningerne steg antallet af døde som følge af overdoser dog igen. Efter corona og efter stramninger i udskrivelsen af oxycodon, har fentanyl vundet indpas på det illegale marked.

At det er gået så galt i USA som beskrevet skyldes ikke alene medicinalvirksomheder og læger. De regulatoriske myndigheder kom sent i gang med at dæmme op for udskrivelserne. De synes at være kommet for sent og for langsomt med regulering og advarsler.

Brug af morfin i Danmark

I Danmark er der i mange år blevet udskrevet så store mængder af morfin og morfinlignende stoffer, at vi havde det højeste forbrug i verden, når der måles på mængden af udskrevet morfin i forhold til antal indbyggere

Danmark ligger fortsat højt på listen over forbrug i verden og i Norden, men har dog i perioden 2016 til 2020 haft et fald på 16 procent.

Når forbruget i Danmark ikke har udløst en opioidkrise, som i USA, må det antages at være på grund af de forskelle, der er i opbygningen af de to sundhedsvæsner, hvor der er et mere finmasket behandlersystem i Danmark end i USA. Men da der i Danmark ikke er hverken flere eller mere forpinte indbyggere end i resten af verden og i Norden, må der være tale om et vist overforbrug.

Det hele starter med opium

Laudanumflaske

Det er flere tusind år siden, at man i det område vi i dag kender som Iran, opdagede opium, som kunne høstes fra opiumvalmuerne. Når man ridser i den modne frøstand, dukker der en hvidlig masse op, som kan indsamles og videreforarbejdes. Substansen kaldes råopium.

The plant of joy — opium spredes i verden

Opiumvalmuen blev af perserne kaldt "The plant of joy", fordi indtaget gav en behagelig rus. Kendskabet til planten og dens virkninger bredte sig med handelsvejene til hele Mellemøsten, Fjernøsten, Asien og Kina. I midten af 1800-tallet tog kinesiske indvandrer opium med sig til Amerika, hvor de introducerede det til amerikanerne.

Kineserne røg opium, amerikanerne, og siden hen europæerne, drak det i form af Laudanum. Indtaget af Laudanum blev udbredt i 1800- og 1900-tallet til både rekreativt brug og til mange gener og lidelser, fx diarré, smerter, svimmelhed, døvhed, blindhed, kramper og feber. Selv børn fik Laudanum, når de var urolige eller ikke ville sove, og mange børn er døde af at drikke det.

Opiumadvarsler gennem 2000 år

Sandsynligvis har man, lige så længe man har kendt til den behagelige rus som opium giver, kendt til, at opium gav afhængighed. For mere end 2000 år siden sagde Diagoras, at "det er bedre at lide af smerter end at blive afhængig af opium".

Udvindelsen af morfin af opium

I begyndelsen af 1800-tallet lykkedes det F. Sertürner (1783-1841) at udvinde morfin af opium. Han kaldte det ny præparat for morfin efter guden for drømme, Morfeus. Sertürner brugte bl.a. sig selv som forsøgsperson og beskriver, at morfin er seks gange stærkere end opium, at det giver øjeblikkelig eufori og efterfølgende depression.

Inden han døde, selv afhængig af morfin, skrev han: "I consider it my duty to attract attention to the terrible effects of this new substance I called morphium in order that calamity may be averted" – frit oversat: Jeg anser det for min pligt at gøre opmærksom på de forfærdelige virkninger af dette nye stof, jeg kaldte Morphium, for at ulykken kan afværges.

Morfin bliver til heroin

I 1874 acetyler C.R. Alder Wright (1844-1894) morfin ved at koge det sammen med eddike og får dannet diacetylmorfin, som heroin hedder i de anglesaksiske lande. Wright afprøver sit nye præparat på sin hund og beskriver at hunden bliver "frighteningly hyperaktive, violently ill, and almost died" – frit oversat: skræmmende hyperaktiv, voldsomt syg og næsten død.

Den første opiumskrig

I perioden 1839 til 1842 udkæmpede England og Kina den første opiumskrig. På det tidspunkt var 25 procent af kineserne afhængige af opium, og flere steder i Kina var 90 procent af de voksne indbyggere afhængige. Der var tale om egentlige sammenbrud af civilsamfundene flere steder, familier faldt fra hinanden og børn døde.

Det har altså i tusinder år været kendt, at morfin og morfinlignende stoffer er vanedannende, og at de afhængige kan ende med alvorlige psykosociale nedture. Det kan derfor være svært at forstå hvordan det, i moderne tid, kan gå så galt som det vi ser i USA. Der er ikke en enkelt forklaring på miseren, og som beskrevet har myndigheder, læger og medicinalindustrien deres andel i tragedien.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig