Lungeprovokationstest er en undersøgelse for lungesygdom, fx astma. Ved undersøgelsen udsættes personen for tests, som kan udløse symptomer på den lungesygdom, som det mistænkes, at personen har. En test kan fx være inhalation af forskellige stoffer eller udtørring af luftvejene gennem anstrengelse. Provokationstests anvendes særligt, når symptomerne på sygdommen kommer og går, da det kan være svært at stille en diagnose i de perioder, hvor personen ikke har symptomer.

Udførelse af lungeprovokationstest

En lungeprovokationstest kan udføres ved inhalation af forskellige stoffer eller ved anstrengelse.

Lungeprovokationstest ved inhalering af stoffer

Ved brug af lungeprovokationstest som undersøgelse for astma kan personen inhalere stoffer, som personer uden astma godt kan tåle, men som giver vejrtrækningsbesvær hos personer med astma. Der findes forskellige stoffer til inhalering, men de mest anvendte er mannitol og metakolin. Mannitol er et sukkerstof, der ikke optages i blodet. Dette sukkerstof irriterer luftvejene således, at de astmatiske celler frigør et stof, der får muskulaturen i bronkierne til at trække sig sammen, hvilket også kaldes bronkospasme. Dette er det samme, der sker ved et astmaanfald.

Ved inhalation af metakolin bliver lungernes muskulatur provokeret, og trækker sig derfor sammen. Ved små koncentrationer af stoffet er det kun personer med astma, der reagerer med bronkospasme. Ved større koncentrationer kan dette dog også forekomme hos personer uden astma.

Personer med hoste kan testes med stoffet capceisin. Capceisin findes også i chili, og indånding af dette stof kan give mere eller mindre hoste.

Lungeprovokationstest ved anstrengelse

Udover inhalation af stoffer kan anstrengelse også anvendes som lungeprovokationstest. Ved anstrengelsesprovokation bliver luftvejene udtørret. Hvis personen har astma, vil udtørringen af luftvejene medføre, at astmacellerne frigiver de samme stoffer som ved mannitol, hvilket får bronkiernes muskulatur til at trække sig sammen.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig