Peak flow er måling af den maksimale hastighed, som luften kan pustes ud af lungerne ved en kraftig udånding, efter en fuldstændig indånding. Ved den obstruktive luftvejssygdom kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) er peak flow-værdien lavere end normalt. Ved astma kan der både være lave og normale peak flow-værdier, og peak flow-målingen kan derfor bruges til at diagnosticere og kontrollere astma.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for peak expiratory flow (engelsk) 'maksimal ekspiratorisk flow'
Også kendt som

PEF-måling

Udførelse af målingen

Målingen af peak flow kan udføres med et enkelt apparat, kaldet en peak flow-måler, som personen kan have med sig for at foretage målinger i hverdagen. Ved at der foretages en måling af peak flow to til fire gange dagligt, kan der skabes et overblik over sygdommens variabilitet og sværhedsgrad.

Målingerne kan også udføres i forbindelse med specielle situationer, som kan mistænkes at føre til vejrtrækningsproblemer. Det kan fx være fysiske anstrengelser og eksponering for støv og gasser. Peak flow-målinger bruges også til at vurdere effekten af de lægemidler, som personen er sat i behandling med, især ved astma, og ved kombination af astma og KOL. Ved astma er stigende værdier ved peak flow-målinger et tegn på stigende astmakontrol.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig