Lungehindebetændelse er betændelse i brysthinden (pleura), der er den tynde hinde, som beklæder lungernes yderside (pleura viscerale) og brystvæggens inderside (pleura parietale). Disse to blade af brysthinden er almindeligvis blanke og glatte og glider nærmest friktionsfrit ved vejrtrækning.

Faktaboks

Også kendt som

brysthindebetændelse

pleuritis (kommer af af pleura og græsk -itis, 'betændelse')

Årsager

Lungehindebetændelse kan være forårsaget af infektioner, både bakterielle og virale. Sygdom i pleura i forbindelse med en lungebetændelse er relativt almindelig. Lungehindebetændelse i forbindelse med tuberkulose var almindeligt tidligere, men ses nu sjældent i Europa. Forskellige bindevævssygdomme, fx leddegigt og systemisk lupus erythematosus, kan også føre til betændelse i pleura, men da uden infektion. Asbest, der er inhaleret, kan også forårsage lungehindebetændelse.

Symptomer på lungehindebetændelse

Pleuritis kan vise sig ved stikkende smerter i brystet i det område, hvor brysthinden er berørt. Enkelte personer mærker også smerter i skulderregionen. Smerterne forværres ved dyb vejrtrækning eller hoste. Ved tør lungehindebetændelse (pleuritis sicca), hvor lungehindebetændelsen ikke medfører ophobning af pleuravæske, er disse smerter det dominerende symptom. Men patienterne kan også klage over åndedrætsbesvær pga. smerterne.

Ved våd lungebetændelse (pleuritis exudativa) er betændelsen ledsaget af væske mellem de to hinder i brysthulen (pleuraeffusion). Dette kan medføre betydelig stakåndethed og åndenød, men smerterne er ofte mindre dominerende. Smerterne kan have været tilstede, men forsvinder samtidig med, at der bliver dannet væske – og dermed afløses smerterne af åndenød.

Diagnose

Ved tør lungehindebetændelse kan der forekomme en gnidningslyd, hvis man lytter med stetoskop over det område, patienten beskriver som smertefuldt. Hvis lungehindebetændelsen er ledsaget af pleuravæske, vil der være en dæmpet perkutionslyd, når der bankes med fingeren på brystkassen, samt en svækket respirationslyd når der lyttes med stetoskop (auskultation). En tør lungehindebetændelse kan ikke ses på et røntgenbillede, og for at stille diagnosen skal lægen derfor se på patientens sygehistorie og de kliniske fund. Videre udredning er afhængig af, hvad årsagen til lungehindebetændelsen mistænkes at være, men blodprøver og opspyt hvor der undersøges for bakterier, er ofte aktuelle undersøgelser. En pleuraeffusion kan ses på et røntgenbillede af lungerne. Denne væske kan tages ud med en nål gennem huden ind i brysthulen. Undersøgelse af denne væske vil kunne give indikation for årsagen til lungehindebetændelsen.

Behandling af lungehindebetændelse

Ved stærke smerter gives der smertestillende medicin. Udover dette er behandlingen afhængig af årsagen til betændelsen i pleura. Ved våd lungehindebetændelse med meget pleuravæske, som medfører tung vejrtrækning, kan der udføres en pleurapunktur, hvor pleuravæsken drænes.

Prognosen

Prognosen er afhængig af årsagen til betændelsen. Lungehindebetændelse, der er forårsaget af virusinfektioner, går sædvanligvis over i løbet af kort tid uden specifik behandling. Lungehindebetændelse, der skyldes bakteriel lungebetændelse, tuberkulose, lungeembolisme og bindevævssygdomme vil gå i sig selv når grundsygdommen behandles effektivt.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig