Labrumskade er skade på brusklæben (menisken) omkring skulderled og hofteled, hvor henholdsvis øvre del af overarmsknoglen (humerus) eller lårbenet (femur) passer ind. Betegnelsen bruges hyppigst om skulderskade.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af latin labrum ‘læbe’

Skulderskade

Labrumssakde i skudler, med cyste
Stor SLAP-læsion i højre skulder hos en mand. Der er også paralabrale cystedannelser (de hvide runde processer). Patienten blev opereret med fiksering af labrum og bicepstenotomi (overskæring af senen).
Labrumssakde i skudler, med cyste
Af .
Licens: CC BY NC SA 3.0

SLAP-læsion, der er en forkortelse for engelsk Superior Labrum Anterior to Posterior, er en skade på skulderleddets menisk, hvor læben er beskadiget på grund af en afrivning af labrum-bicepskomplekset. Det ses ofte som en følgetilstand efter skulderinstabilitet eller skulderledsluksation.

Patienterne har ofte smerter opadtil i skulderen, særligt når armen roteres udad og føres væk fra kroppen. Der kan også være en følelse af instabilitet i skulderleddet.

Diagnosen kan være svær at stille. Oftest er det nødvendigt med artroskopi, men diagnosen kan i mange tilfælde også stilles ved hjælp af MR.

Kirurgisk behandling består af atroskopi, hvor bindevævsringen syes fast og efterfølges af rehabilitering hos en fysioterapeut. Prognosen er som regel god efter den stabiliserende operation.

Hofteskade

Labrumskade ved hoftelidelser kan ses hos patienter, der har gennemgået hoftetraume og hos personer, som har medfødt hofteledsdysplasi. Tilstanden har været svær at diagnosticere, men med MR-artrografi er det blevet lettere. Kirurgisk behandling af labrumskade i hofteleddet er ikke så almindelig som i skulderleddet.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig