Hofteledsdysplasi
Hofteledsdysplasi på højre side (pil) hvor ledhovedet på lårbenet ligger delvist uden for ledskålen.
Der foreligger ledinkongruens, dvs at centrum for hoftehoved og hofteskål ligger forskudt og ikke deler samme centrum som sikrer fuld kongruens.
Af /Radiopaedia.org.
Licens: CC BY NC SA 3.0
Kronisk hofteledsdysplasi
Svær senfølge af ubehandlet hofteledsdysplasi. Hoften er lukseret komplet og har skabt en helt ny neoacetabulum mod bækkenet proksimalt for den primære hofteskål, der sidder med stor afstand til hoftehovedet. Personen står oprejst på billedet.
Af /Radiopaedia.org.
Licens: CC BY NC SA 3.0

Hofteledsdysplasi er en medfødt lidelse i hofteleddet, der indebærer, at hoftehovedet ligger lidt uden for hofteledsskålen. Ved hofteledsdysplasi er hoftehovedet kun delvist dækket af hofteskålen, hvilket medfører en øget belastning af hofteskål og hoftehoved. Det er vigtigt at opdage lidelsen tidligt, da normal udvikling af hofteleddet forudsætter, at der er fuld kontakt mellem ledhoved og ledskål.

Faktaboks

Også kendt som
dysplasia coxae congentia, hoftedysplasi, medfødt hofteledsluksation, medfødt hofteledsskred

Forekomst

Op til tre procent af alle nyfødte børn behandles for hofteledsdysplasi.

Årsager til hofteledsdysplasi

Hofteledsdysplasi kan være arveligt, og det kan derfor ses hos flere medlemmer af samme familie. Tilstanden er hyppigere hos piger end hos drenge, og årsagen hertil er ukendt. Børn, der er født i sædeleje, har også en større forekomst af hoftedysplasi.

Diagnose

Hofteledsdysplasi bliver diagnosticeret ved en ultralydsundersøgelse. Ultralydsundersøgelsen bliver foretaget på alle børn, der har øget risiko for hofteledsdysplasi. Øget risiko kan være, hvis barnet bliver født i sædeleje, eller hvis jordemoderen finder ortolanis tegn ved undersøgelse af barnet. En tidlig diagnose i den perinatale periode gør det muligt at forhindre den ledskade, som sker, hvis tilstanden ikke behandles.

Behandling af hofteledsdysplasi

Hvis tilstanden opdages tidligt, bliver barnet behandlet med en Dennis-Brown spredeskinne i ca. to måneder. Skinnen virker ved at holde begge lår fast i en frøstilling. På den måde kan ledhovedet holdes centreret i hofteskålen. Hofteskålen vil således udvikles, så ledhovedet fremover vil være korrekt placeret i hofteskålen.

Hvis diagnosen ikke bliver stillet mens barnet er nyfødt, er behandlingen, at ledhovedet bringes i korrekt position i hofteskålen ved hjælp af stræk eller i sjældne tilfælde ved operation. Når ledhovedet sidder korrekt, skal det holdes på plads med en hoftegips i op til et halvt år. Gipsen skal skiftes hver sjette uge på sygehuset, hvor barnet er i narkose.

Prognose

Hvis hofteledsdysplasi ikke korrigeres, kan barnet udvikle gangbesvær og tidlig slidgigt i voksenalderen. Det ses hos ca. halvdelen af patienterne, hvor behandlingen indledes efter etårsalderen. En tidlig diagnose er vigtig for en god prognose med udvikling af et raskt hofteled, som ikke udvikler tidlig sekundær slidgigt i 30-40-årsalderen.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig