Artroskopi af knæ
Artroskopisk indkig i knæled. Øverst: Brusk på lårbensknoen. Til venstre: menisk. Centralt: brusklæsion, der sonderes med meniskkrog.
Af /Arthroscopist.
Licens: CC BY SA 4.0

Artroskopi er en undersøgelse af et led med et kikkertinstrument (artroskop).

Faktaboks

Etymologi

Ordet kommer af græsk arthron 'led' og -skopi

Også kendt som

kikkertundersøgelse af led

Anvendelse af artroskopi

Artroskopi benyttes primært i de store led som knæ, skulder, albue og ankel, men kan også benyttes i mindre led. Det er muligt at konstatere korsbånds- og menisklæsioner, brusklæsioner og løse bruskstykker (ledmus), og der kan udtages vævsprøver. Der foretages også rutinemæssigt kirurgiske indgreb gennem ganske små hjælpeindstik til leddet under vejledning af et artroskop. Diameteren af det kikkert- og lysførende rør varierer fra 2,5 til 7 mm.

Artroskopisk undersøgelse

Ved en artroskopisk undersøgelse ledes der fysiologisk saltvand ind i leddet for at udvide det. Det gør det muligt, at arbejde i et hulrum og opnå en vis afstand hvorfra strukturerne kan betragtes. Ødelagte dele af menisken og brusken kan fjernes, og en løsreven menisk kan fastsys. Videokamera og -skærm benyttes til at forstørre billedet. Patienten kan normalt udskrives få timer efter operationen.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig