Knæled
Knæleddet med korsbånd og indre og ydre sideledbånd.

Knæskader er skader i knæleddet og omfatter bruskskader og knoglebrud, men hyppigst overstrækning eller overrivning af knæleddets ledbånd.

Brusk- og knogleskade

Ved bruskskader kan de afrevne bruskstykker bevæge sig som et frit legeme i leddet og give gener med smerter, når bruskstykket (mus articuli) kommer i klemme mellem ledfladerne. Ledmusen kan fjernes ved et artroskopisk indgreb. Hvis der sker brud af den underliggende knogle, kan der blive behov for, at knoglestykket reponeres til anatomisk stilling for at forebygge risiko for sekundær slidgigt.

Ledbåndskader

Knæleddet er i afslappet tilstand ustabilt med en lille smule løshed, og funktionen er derfor specielt afhængig af intakte ledbåndsstrukturer og velfungerende muskulatur. Desuden er der en lang vægtstangspåvirkning af lårben eller underben (vægtstangsprincippet). Dette betyder, at ledbåndene i knæet hyppigt bliver udsat for en belastning, hvor der kan opstå overstrækning (ledforstuvning) eller overrivning af disse. En overrivning af ledbåndsstrukturerne kan medføre instabilitet i knæleddet.

Kollaterale ligament

Den hyppigste skade af knæets ledbånd sker på indersiden af knæleddet, når det mediale kollaterale ligament enten overstrækkes eller helt overrives. Dette kan medføre hævelse og smerter på indersiden af knæleddet. Behandlingen består sædvanligvis af forsigtige, men tiltagende bevægelsesøvelser gennem et par måneder med eller uden brug af en knæbandage med 4-punkts støtte.

Forreste korsbånd

En anden hyppig skade af knæleddet er overrivning af det forreste korsbånd (ligamentum cruciatum anterius). Dette kan medføre blødning og hævelse i leddet. Et overrevet forreste korsbånd vil medføre positiv forreste skuffeløshed, hvilket vil sige, at underbenet kan forskydes forover i forhold til lårbenet. Hvis symptomerne er invaliderende for patienten, kan det blive aktuelt med operation for at rekonstruere korsbåndet og reetablere stabiliteten. En del af senen fra knæskallen eller en af hasesenerne kan anvendes som erstatning for det overrevne korsbånd. Efterbehandlingen vil være forsigtigt tiltagende bevægelsesøvelser indtil patienten er tryg ved stabiliteten i knæleddet.

Bagerste korsbånd

Det bagerste korsbånd (ligamentum cruciatum posterius) overrives sjældnere. Hvis det sker, vil der opstå instabilitet i form af bagerste skuffesymptom, hvilket vil sige, at underbenet kan forskydes bagud i forhold til lårbenet. Et overrevet bagerste korsbånd, der giver symptomer, kan i princippet opereres som et overrevet forreste korsbånd, men resultaterne er mindre gode.

Ledbåndet på ydersiden af knæleddet (det laterale kollaterale ligament) beskadiges sjældnere, og behandlingen er ligesom for det mediale kollaterale ligament.

De alvorligste ledbåndskader er kombinerede skader af flere ledbånd. I disse tilfælde er der behov for operation for at genetablere en stabil knæledsfunktion.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig