Ledforstuvning er overstrækning af et led, hvor ledfladerne et kort øjeblik ikke har kontakt. Ledkapslen og ledbåndene kan revne helt eller delvist, så der opstår ledløshed og instabilitet i leddet. Det kan forekomme, at ledbåndet, der hæfter på knoglen, afrives med et lille stykke knogleskal, som kan anes på et røntgenbillede. Dette kaldes en avulsionsfraktur.

Faktaboks

Også kendt som

forvridning, forstuvning, distorsion (distorsion kommer af latin distortio, af dis- og torquere 'dreje').

Symptomer

Symptomerne kan være markante smerter, ømhed og hævelse. Blødningen fra den skadede kapsel kan trænge ind i leddet, der svulmer op. Endvidere vil der ofte være en blødning i vævet omkring leddet, der fører til hævelse og misfarvning af huden og senere eventuelt til ledløshed og instabilitet i leddet.

Diagnose

Diagnosen stilles ud fra undersøgelse af læge. Ofte vil det være nødvendigt at supplere med et røntgenbillede for at udelukke brud omkring leddet.

Behandling af en ledforstuvning

Behandlingen af en ledforstuvning følger RICE-princippet:

  • Rest (hvile)
  • Ice (afkøling)
  • Compression (kompression)
  • Elevation (hæve/løfte det skadede led)

Ved at anlægge et elastisk bind og kolde omslag umiddelbart efter skaden samt elevere leddet højere end hjerteniveauet, vil man kunne begrænse hævelsen og smerterne.

Forstuvninger bør behandles så unødig slaphed og svækkelse af ledkapslen forebygges. Behandlingen afhænger af forstuvningens sværhedsgrad og af det ramte led. En forstuvet hånd eller ankel skal normalt holdes i ro i to til tre uger, og hævelsen kan vare længe. Vægtbelastning til smertegrænsen anbefales, når akutfasen er overstået efter nogle dage. En systematisk genoptræning, inklusiv brug af dynamiske ledstabiliserende ortoser, skal påbegyndes så tidligt som muligt. Det er væsentligt at undgå en unødig lang immobilisering af leddet for at undgå, at leddet bliver stift med nedsat bevægelighed.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig