Helsefysik er et fagområde, hvis formål er beskyttelse af personer mod stråling, især ioniserende stråling fra radioaktive stoffer og fx røntgenapparater og kernereaktorer.

Helsefysik omfatter ioniserende strålings biologiske virkninger og fysiske natur såvel ved ydre strålingspåvirkninger som ved radioaktive stoffers optagelse og omsætning i organismer og i miljøet.

Strålingsbeskyttelse

Strålingsbeskyttelse kræver bl.a. viden om strålingsdannelse, strålingens vekselvirkning med stof, dosisbegreber, måling af stråling, radioaktive stoffers optagelse og omsætning i kroppen samt strålingsbiologi. Helsefysikken er en tværfaglig disciplin, som gør brug af viden og metoder inden for bl.a. biologi, fysik, kemi og matematik. I de senere år er fagområdet udvidet til også at omfatte ikke-ioniserende stråling, fx laserstråling.

Retningslinjer for strålingsbeskyttelse

Ud over den praktiske anvendelse af helsefysikken på bl.a. hospitaler og nukleare anlæg, hvor der benyttes radioaktive stoffer eller stråling, er et vigtigt område udarbejdelse af overordnede beskyttelsesprincipper og fastlæggelse af dosisgrænser. I Danmark varetager Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse myndighedsopgaver vedr. strålebeskyttelse.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig