Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse er en afdeling under Sundhedsstyrelsen, som varetager opgaver af strålebeskyttelsesmæssig karakter inden for områder, hvor der anvendes ioniserende stråling, særlig i forbindelse med brugen af røntgenanlæg, radioaktive stoffer og atomanlæg. Hovedopgaven for afdelingens virksomhed er at sikre arbejdstagere, patienter og befolkningen som helhed samt dyr og miljø mod skader fra ioniserende stråling.

Faktaboks

Også kendt som

SIS

SIS' opgaver

SIS' opgaver omfatter primært regelfastsættelse, godkendelse, tilsyn, information, rådgivning, standardisering samt overvågning. I tillæg hertil tilbydes dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere ved hjælp af dosimetre, måling af radioaktive stoffer samt kontrol og kalibrering af måleudstyr.

Afdelingen har en døgnvagtordning, således at det er muligt at komme i kontakt med strålingssagkyndige i tilfælde af uheld og lignende med ioniserende stråling. SIS deltager endvidere i det landsdækkende atomberedskab, der sorterer under Beredskabsstyrelsen.

Historie og navne

I al den tid, hvor der har været regler om ioniserende stråling, har Sundhedsstyrelsen været myndighed på området. Indtil 1961 blev tilsynsopgaverne varetaget af eksterne konsulenter, men i 1961 blev oprettet en særlig enhed for området i Sundhedsstyrelsen. Denne enhed har gennem tiden haft forskellige navne.

  • Fra 1. februar 1961: Strålehygiejnisk laboratorium.
  • Fra 1. november 1971: Statens Institut for Strålehygiejne (SIS).
  • Fra 15. maj 2007: Statens Institut for Strålebeskyttelse (SIS).
  • Fra 1. januar 2016: Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse (stadig forkortet SIS).

Den seneste ændring var for at undgå ordet "Institut" i navnet, fordi institutter normalt forbindes med universiteter. Den indarbejdede kortform SIS er dog stadig officiel og begrundes af SIS selv som "Strålebeskyttelse I Sundhedsstyrelsen".

Læs mere på lex.dk

Eksterne links

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig