Hæmoptyse er det samme som blodigt opspyt. Det skyldes sædvanligvis blødning fra de små blodkar i bronkierne eller lungevævet. I nogle tilfælde kan det også opstå fra næsen, bihulerne eller mundhulen. Hvis det synkes og derefter hostes op, kan det opfattes som kommende fra lungerne.

Faktaboks

Også kendt som
blodigt opspyt

Årsager

Hæmoptyse kan bl.a. være forårsaget af:

Mængden af blod kan variere fra striber af blod i spyttet til større mængder rent blod, hvilket kræver øjeblikkelig diagnostik og behandling.

Diagnostik og behandling

Hæmoptyse udredes ved hjælp af CT-scanning med kontrast af lungerne. Hos rygere foregår udredningen ved hjælp af en kikkertundersøgelse af lungerne (bronkoskopi), og ved mistanke om blødning fra de øvre luftveje skal der foretages en kikkertundersøgelse af næsen (rhinoskopi). På denne måde forsøges det at identificere, hvor blødningen kommer fra, årsagen til bødningen og muligheder for behandling.

Ved undersøgelser for større hæmoptyser ses efter blodårer, der bløder, således at blødningen kan blive forsøgt stoppet enten kirurgisk eller radiologisk. Dette gøres under røntgengennemlysning ved at føre et kateter via blodårer i lysken til det aktuelle blødningsområde. Efter at have lokaliseret, hvilke blodkar, blødningen stammer fra, kan der indsprøjtes små fremmedlegemer, der tætner den blødende blodåre. Hvis blødningen fortsætter til trods for denne behandling, kan det blive nødvendigt at operere patienten.

Der findes også medicinsk behandling, der får blodet til at størkne. Det kan gives til patienter, der bløder fra lungerne, fx efter et kirurgisk indgreb.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig