Munden
Munden.
Munden
Af /Created with BioRender.com.

Munden er fordøjelseskanalens indgangsport. Fortil er mundhulen afgrænset af læberne, og bagtil overgår mundhulen i svælget (epipharynx) mellem de bageste ganebuer.

Faktaboks

Også kendt som

cavum oris

Overlæben (labium superius oris) og underlæben (labium inferius oris) indeholder en ringmuskel (musculus orbicularis oris), som kan lukke mundåbningen (rima oris), samt forskellig anden muskulatur, der giver læberne stor bevægelighed. De mødes til siderne i mundvigene (anguli oris), også kaldt kommissurerne. Det læberøde prolabium (prolabiet) er en del af ansigtshuden, men overhuden er her så tynd, at blodets farve i de mange fine kapillærer skinner igennem. Der er hverken hårsække eller kirtler i prolabiet. På indersiden af læberne går prolabiet over i mundslimhinden.

Inddeling af mundhulen

Mundhulen inddeles i vestibulum oris, der er det spalteformede rum mellem tænder/gummer og indersiden af kind og læber og den egentlige mundhule (cavum oris), hvori maden indføres og hvorfra maden efter tygning med tungens hjælp, føres ned i svælget. Når munden er lukket, er mundhulens hulrum en ganske smal, spytbefugtet spalte mellem tunge og gane.

Mundhulens loft, der adskiller den fra næsehulen, udgøres af den hårde og den bløde gane med drøbelen (uvula), mens bunden består af muskler, spytkirtler og bindevæv.

Mundslimhinden

Slimhinden i mundhulen er yderst beklædt med et meget modstandsdygtigt, flerlaget pladeepitel, der indeholder talrige sanseorganer og frie nerveender, der registrerer kulde-, varme-, tryk- og smertepåvirkninger. Også tungens slimhinde er yderst følsom, og den indeholder desuden smagssansens føleorganer. Spredt i bindevævet i slimhinden er der en lang række små spytkirtler, der medvirker til befugtning af mundslimhinden. Der er tre par store spytkirtler, der producerer spyt til mundhulen via større udførselsgange. En af disse kirtler ligger bagtil i vævet under mundbunden (glandula submandibularis), en ligger længere fremme under tungen (glandula sublingualis) og en ligger foran øret (glandula parotis, ørespytkirtlen).

Ørespytkirtlen ligger lige under huden, og sender sin udførselsgang (ductus parotideus) skråt ind gennem kindens tyggemuskel (musculus masseter) til en åbning ud for de bageste kindtænder i overkæben.

Mundhulens funktionelle betydning

Både den mekaniske nedbrydning og den kemiske fordøjelse af maden indledes i mundhulen. Maden findeles ved tygning og blandes med spyt, der indeholder enzymet amylase, der spalter stivelse. Desuden har mundhulens muskler sammen med læber og tunge stor betydning for evnen til artikulering og sang. Mundhulen deltager således i vejrtrækningen, og medvirker i lyddannelsen fra stemmelæberne i struben.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig