Fantomsmerter er smerter i en legemsdel, der er amputeret, fx en arm eller et ben. For patienten føles det som om, at smerterne kommer fra kropsdelen, selvom den er fjernet. Fantomsmerter er ofte stikkende, borende, jagende eller krampelignende smerter. Smerterne kan også opstå efter skader eller operationer på organer, fx endetarmen, hvor fantomsmerter kan give en fornemmelse af, at noget fylder eller sidder i klemme i anus. Fantomsmerter kan være meget intense, og de kan være vanskelige at lindre.

Forekomst af fantomsmerter

I ugerne efter amputationen har over 80 procent af patienterne fantomsmerter eller fantomfornemmelser i den amputerede legemsdel. Op til 5 procent har fantomsmerter i årevis, og i resten af tilfældene forsvinder smerterne.

Årsagen til fantomsmerter

Årsagen til fantomsmerter er ikke helt fastslået, men involverer de nerver i stumpen, der er skåret over i forbindelse med amputationen. Nerveenderne i stumpen fortsætter med at sende signaler til hjernen om, at der er en skade i amputationsområdet. Hjernen fastholder et billede af en intakt krop, og den omsætter de indkommende signaler fra nerveenderne til at komme fra den nu fjernede kropsdel.

Starten og det videre mønster

I de fleste tilfælde debuterer fantomsmerter straks efter skaden eller operationen, men hos enkelte starter smerterne først uger eller, sjældent, år efter.

Fantomsmerter er oftest konstante, men kan også komme og gå vilkårligt. Der kan være et mønster med smerter, fx kun i aften- og nattetimer, og smerterne kan hos nogle patienter udløses af stimuli, fx kold mad i munden.

Klassificering

Fantomsmerter klassificeres som neuropatiske smerter.

Behandling af fantomsmerter

Behandling af fantomsmerter følger strategierne for kroniske komplekse smerter.

Enkelte steder i Danmark benyttes spejlterapi, hvor man forsøger at modificere hjernens billede af den amputerede legemsdel, typisk en hånd eller en arm.

Stumpsmerter ift. fantomsmerter

Smerter i stumpen efter amputation er ikke fantomsmerter. Stumpsmerter kan eksistere selvstændigt eller samtidigt med fantomsmerter. Stumpsmerter er overvejende postoperative smerter, men hvis de fortsætter efter operationen, kan det have betydning for patientens muligheder for at få fremstillet en protese.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig