Endoplasma er den indre del af cytoplasmaet i en celle. Cytoplasmaet kan opdeles i to hoveddele: endoplasma og ektoplasma. Endoplasma er den del af cytoplasmaet, der er tættere på cellekernen. Det er ofte mere granuleret og indeholder organeller som endoplasmatisk retikulum, Golgi-apparatet og mitokondrier. Brugen af betegnelsen er faldet, og endoplasma er ikke længere et almindeligt anvendt begreb inden for moderne cellebiologi.

Faktaboks

Etymologi

Ordet er en sammensætning af det græske præfisk endo- og det græske ord plasma, der betyder 'det formede', afledt af plassein 'danne, forme'.

Forskellen mellem endoplasma og ektoplasma

Ektoplasma refererer til den mere gelélignende og ydre del af cytoplasmaet, der er tættere på cellemembranen. Dette område kan ændre sig i konsistens og struktur og er ofte forbundet med bevægelse og formændringer hos visse celler, især hos encellede organismer som amøber.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig