Golgi-apparat
Golgi-apparat.
Golgi-apparat
Af /Created with BioRender.com.

Golgi-apparatet er et membranbundet organel, der findes i eukaryote celler. Golgi-apparatet fungerer som cellens "pakkecenter", der er ansvarlig for behandling, sortering og forsendelse af nydannede proteiner og lipider fra det endoplasmatiske retikulum, så de kan leveres til deres endelige destination i eller udenfor cellen. Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle proteiner går igennem Golgi-apparatet.

Faktaboks

Etymologi

Golgi-apparatet er opkaldt efter den italienske biolog Camillo Golgi, der først beskrev det i slutningen af det 19. århundrede.

Også kendt som

Golgi-kompleks, Golgi-apparatus eller Golgi-body

De proteiner, der går gennem Golgi-apparatet, kan opdeles i fire hovedkategorier:

  1. sekretoriske proteiner
  2. membranproteiner
  3. lysosomale proteiner
  4. glykoproteiner.

Ligesom, det typisk kun er fosfolipider, glykolipider og kolesterol, der transporteres igennem Golgi-apparatet. Deudover er Golgi-apparatet involveret i dannelsen af lysosomer.

Golgi-apparatets struktur

Golgi-apparatet er opbygget af 4-8 flade sække, kaldet cisterner, arrangeret i en stabel. Hver cisterne består af et dobbelt lipidlag, der omgiver rummet, hvori de biokemiske processer foregår. Hver cisternestabel har en "indgangsside", kaldet cis-Golgi, en "midte", kaldet medial-Golgi og en "udgangsside", kaldet trans-Golgi, der er karakteriseret ved hver deres unikke morfologi og biokemi. Cis-Golgi er beliggende tættest på det endoplasmatiske retikulum, og modtager vesikler fra endoplasmatisk retikulum, som indeholder de nydannede proteiner og lipider. Medial-Golgi er beliggende central i Golgi-apparatet og indeholder en del enzymer, som er med i glykosyleringsprocessen af proteiner og lipider. Trans-Golgi er lokaliseret længest væk fra det endoplasmatiske retikulum og er her hvorfra færdige proteiner og lipider sendes ud i vesikler til deres endelige destinationer.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig