Dyspnø er det medicinske navn for besværet vejrtrækning, åndenød eller stakåndethed. Det er en følelse af ikke at kunne trække vejret tilstrækkeligt, i det omfang som kroppen kræver.

Faktaboks

Etymologi

Ordet kommer af dys- 'forkert' og græsk pnoia 'åndedræt'.

Også kendt som

åndenød, kortåndethed

Det er normalt for mennesker at føle vejrtrækningsbesvær i forbindelse med fx kraftig fysisk anstrengelse eller ved ophold i store højder. Udtrykket dyspnø anvendes om vejrtrækningsproblemer, der opstår i forbindelse med sygdom, fx lungesygdomme.

Typer af dyspnø

Dyspnø kan opdeles i forskellige typer.

Funktionsdyspnø

Funktionsdyspnø er åndenød ved aktivitet, og er en subjektiv følelse af vejrtrækningsbesvær. Funktionsdyspnø opstår ofte i forbindelse med fysisk anstrengelse og ved udvikling af astma, men det kan også være et symptom ved dårlig kondition.

Hviledyspnø

Hviledyspnø er vejrtrækningsbesvær, hvor en person der blot sidder eller ligger stille, oplever ikke at kunne få nok luft. Hviledyspnø kan bl.a. være et symptom på alvorligt venstresidig hjertesvigt.

Årsager til dyspnø

Dyspnø kan skyldes mange forskellige årsager:

Patienter med dyspnø, vil i starten ofte opleve vejrtrækningsbesvær ved fysiske anstrengelser, som ikke tidligere har fremkaldt vejrtrækningsbesvær. Efterhånden kan dyspnøen tiltage, og der kan opstå hviledyspnø. Natlig dyspnø ses ofte ved astma og ved hjertesvigt.

Dyspnø kan også udløses af psykiske faktorer, fx angst, og er i disse tilfælde mest udtalt i hvile. Når dyspnøen udløses af psykiske faktorer, vil der ikke kunne påvises sygdom ved undersøgelse af hjertet og lungerne. De senere år har det også været muligt at påvise dysfunktionel vejrtrækning, som ledsages af åndenød.

Udredning af dyspnø

Udredning af dyspnø er baseret på at finde den grundlæggende årsag til åndenøden. Faktorer, der evt. har udløst dyspnøen, har derfor betydning for at kunne diagnosticere årsagen til åndenød og planlægge det videre behandlingsforløb. Derudover laves følgende undersøgelser:

  • stetoskopi af lunger og hjerte
  • lungefunktionsundersøgelse
  • EKG
  • blodgasundersøgelse
  • røntgenbillede af lungerne udføres hos de fleste

Graden af dyspnø kan angives ved hjælp af forskellige scoringsværktøjer, fx mMRC (Modified Medical Research Council dyspnea scale), CAT, Borg og andre.

Behandling

Behandling af dyspnø skal rettes mod den tilgrundliggende årsag. Fx behandles dyspnø, der skyldes astma, med bl.a. inhalationsmedicin.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig