Afværgelæsion er et retsmedicinsk fagudtryk for læsioner som antages at være opstået ved, at et voldsoffer har værget for sig mod et angreb. Læsionerne kan fx være stiksår, blå mærker eller hudafskrabninger.

Afværgelæsioner ved angreb med kniv

Hvis offeret er blevet angrebet med en kniv og har grebet om knivsbladet eller værget for sig med armene, kan der være snit i håndfladen og på indersiden af fingrene (såkaldte aktive afværgelæsioner) eller stik og snit på strækkesiden (bagsiden) af underarme og hænder (såkaldte passive afværgelæsioner).

Hvis offeret ligger ned og krummer sig sammen, kan der opstå afværgelæsioner på benene. Gerningspersonen også kan komme til at snitte sig i håndfladen eller på fingrene, hvis det blodige skæfte glider i hånden, hvilket kan ske, hvis kniven rammer en knogle på offeret.

Afværgelæsioner ved stump vold

Vold begået med et stumpt instrument, fx en kølle, kan også medføre afværgelæsioner, typisk i form af blå mærker, hudafskrabninger, kvæstningssår eller brud af de underliggende knogler på underarme eller hænder. Et offer som holder sig om hovedet med hænderne, for at værge sig mod kølleslag mod hovedet, vil kunne få afværgelæsioner på strækkesiden af hænderne og brud af fingerknogler.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig