Adipositas hypoventilationssyndrom er en tilstand, der kan ses ved svær overvægt. Svær overvægt defineres udfra et BMI på mere end 30 kg/m2. Denne grad af overvægt kan hæmme lungefunktionen, hvilket kan medføre, at mængden af kuldioxid i blodet stiger udover det normale (hypoventilation).

Faktaboks

Etymologi

af latin adipostias, 'fedme'

Symptomer

Adipositas hypoventilationssyndrom kan medfører ophobning af kuldioxid. Faktorer som bidrager til dette, er nedsat lungevolumen, øgede krav til ventilationen og øget tendens til hypoventilation om natten. Adipositas hypoventilationssyndrom er ofte forbundet med ophold i vejrtrækningen om natten, såkaldt søvnapnø. Tilstanden kan medføre træthed og nedtrykthed, samt risiko for udvikling af koncentrationsbesvær og problemer med hukommelsen.

Diagnose

Diagnosen stilles ved at måle niveauet af kuldioxid og ilt i en blodprøve, både om dagen og natten, samt ved måling af lungefunktion.

Behandling af adipositas hypoventilation

Adipositas hypoventilation behandles med ventilationsstøtte om natten. Ventilationsstøtten består af en maske over mund og/eller næse, der er koblet til en lille respirator. Ventilationsstøtten CPAP bruges, hvis der kun er behov for støtte ved udånding (ekspiration). Non invasiv ventilation (NIV), bruges hvis der er behov for støtte både ved indånding (inspiration) og udånding. Vægtreduktion er desuden af stor betydning.

Risikoen for at udvikle tilstanden øges med stigende BMI.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig