VTEC er en sygdomsfremkaldende stamme af bakteriearten Escherichia coli, som producerer det samme eksotoksin som den beslægtede bakterie Shigella dysenteriae. Derfor kaldes VTEC også STEC (Shiga Toxin producerende E. Coli) eller EHEC (EnteroHaemorrhagiske E. Coli).
Faktaboks
- Etymologi
-
VTEC er en forkortelse for verotoksinproducerende Escherichia coli
Infektion med VTEC forårsager mavesmerter, der kan forværres med slimet, blodig diarré og akut nyresvigt som komplikation (Hæmolytisk Uræmisk Syndrom) især hos børn, hvilket er livstruende. Smitte overføres til mennesker via fødevarer, både kød, frugt og grønt, der er forurenet med afføring fra dyr eller mennesker.
Den hyppigste E. coli VTEC-serovar (variant) er O157:H7, som har givet anledning til store udbrud af diarré overalt i verden, da den også findes hos dyr og kan forurene deres kød under slagtningen. Et stort VTEC-udbrud ramte i 2011 mange europæiske lande med 3168 tilfælde, hvoraf 16 var i Danmark. Udbruddet medførte desuden den frygtede komplikation Hæmolytisk Uræmisk Syndrom med svær nyrepåvirkning hos 908 personer, herunder 10 i Danmark, og 50 dødsfald i Europa, dog ingen i Danmark. Sygdommen kom fra en tysk producent af forurenede bukkehornsspirer, der blev brugt til pynt på sandwich og alle de syge var smittede i Tyskland. Da tiden fra smitten til sygdomssymptomer var usædvanlig lang (8 dage), var mange rejst hjem, før de fik sygdommen. En sådan E. coli-forurening kan være fra animalsk gødning eller forurenet vand til salatdyrkningen.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.