Leptospira
Figur 1. Elektronmikroskopisk billede af Leptospira interrogans, ca. 12000 x forstørret.
Fra N.M.H.N. Thilakarathne. PhD thesis, Univ. Colombo, Colombo, Sri Lanka 2020
Leptospira
Licens: CC BY SA 3.0

Leptospira er en slægt af spiralsnoede, gramnegative bakterier, der kan forårsage sygdom hos dyr og mennesker.

Faktaboks

Etymologi
Navnet Leptospira kommer af græsk leptos 'fin, tynd' og speira 'snoning, spiral'

Bakteriens celler er tynde og fint snoede med en bølgelængde på 0,5-0,6 µm og en amplitude på 0,1-0,15 µm. Spiralerne er så små, at de ikke ses ved almindelig lysmikroskopi, men de er synlige ved elektronmikroskopi (Figur 1). De har spidse, krogformede ender, som ofte er bøjede. De er meget aktivt bevægelige med endoflageller, som ligger inde i cellevæggen i periplasmaet, hvor de laver bøjninger, rotationer og bevægelser frem og tilbage. Diagnostisk ses de bedst med fasekontrastmikroskopi eller mørkefeltsmikroskopi. De er aerobe og kan let dyrkes, men de vokser langsomt med en delingstid (generationstid) på 7-16 timer, hvor fx Escherichia coli har en delingstid på 30 minutter. De kan trænge gennem ellers bakterietætte membranfiltre med en porestørrelse på 0,1-0,45 µm.

Arter af Leptospira

Der findes 23 arter, hvoraf den klinisk vigtigste er Leptospira interrogans, som kan inddeles i forskellige serogrupper og serotyper på baggrund af polysakkarider på overfladen af cellen. På den baggrund kan et isolat fx hedde L. interrogans serogruppe icterohaemorrhagiae serotype copenhageni.

L. interrogans er parasitær og kan forårsage en ofte alvorlig sygdom, kaldet leptospirose, hos dyr og mennesker. Leptospirose er en zoonose og hovedværten for L. interrogans icterohaemorrhagiae er i Danmark rotter, som benævnes den vedligeholdende vært. Efter en fase med bakterierne i blodet, hvor nyrerne inficeres, udskiller rotterne bakterierne med urinen og derved kontaminerer de ferskvand, fx kloakvand eller vand i åer eller dambrug. Bærertilstanden i den brune rotte kan vare flere år. Andre gnavere, fx mus, kan også være hovedværter for serotyperne L. interogans sejroe (markhusmus), L. interogans saxkoebing (halsbåndmus), L. interogans pomona (bandmus på Lolland-Falster), L. interogans grippotyphosa (sydmarkmus i Midtjylland) og pindsvin er hovedvært for L. interogans bratislava.

I praksis findes der i hver geografisk lokalitet kun et begrænset antal serotyper, som vedligeholdes af en specifik hovedvært. De tilfældige værter som hunde, heste, kvæg, svin og mennesker, der smittes ved kontakt med kontamineret vand, er kun bærere af bakterierne i få uger. Rotterne vedligeholder infektionen via urinkontamineret vand eller venerisk kontakt med andre rotter. Kloakarbejdere, minearbejdere, landbrugsarbejdere, dyrlæger og slagteriarbejdere er mest udsatte for smitte. Der er 10-30 tilfælde i Danmark årligt. Hos grise kan leptospirose være en alvorlig sygdom, som fra soen inficerer grisefostrene, som aborteres.

Smitte med bakterien

Bakterierne trænger gennem små læsioner i hud, gennem øjets slimhinde (konjunktiva) eller gennem slimhinden i munden og den den øvre del af mavetarmkanalen. Efter 1-2 uger opstår der influenzalignende symptomer, hvor bakterierne er tilstede i blodet. Feberen svinder, men følges i nogle tilfælde af en 2. sygdomsfase på ca. 3 uger, som kan være meget alvorlig med lungebetændelse, gulsot (icterus), blodigt udslæt i form af petecchier og svigt af lever og nyrer. Den fase kaldes Weils syndrom efter den tyske læge Adolf Weil (1848-1916).

Diagnosen stilles ved, at bakterien dyrkes fra blod og fra urin, hvor den også kan påvises med mørkefelts- eller fasekonstrastmikroskopi. PCR-påvisning af bakteriens DNA foregår på Statens Serum Institut. Man kan også påvise antistofudvikling mod den inficerende serotype. Behandlingen består af penicillin og tetracyklin. Forebyggende kan kvæg, grise og hunde vaccineres. Udsatte personer beskyttes med passende beklædning og med rottebekæmpelse.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig