En serogruppe er en gruppe mikroorganismer inden for én art, der har ét fælles specifikt overfladeantigen. F.eks. er Streptococcus pyogenes gruppe A, der er årsag til halsbetændelse, med i en stor gruppe streptokokker, der har et beslægtet polysakkarid i cellevæggen, og den kan derfor opdeles i serogrupperne A-W. Opdeling i serogrupper har betydning for diagnostik og behandling, da de forskellige serogrupper forårsager forskellige sygdomme.

Eksempel på en serogruppe, der kan opdeles i serotyper

Streptococcus pygenes gruppe A kan opdeles i mere end 70 serotyper baseret på proteinantigenerne M og T på deres overflade. Efter overstået infektion med gruppe A-streptokokker er man kun immun for den M-type, der forårsagede infektionen. Det er årsagen til, at det ikke har været muligt at lave en effektiv vaccine mod gruppe A-streptokokker, da der er for mange forskellige serotyper. Derfor kan et barn få tilbagevendende (recidiverende) streptokokinfektioner med gruppe A-streptokokker fx i form af adskillige halsbetændelser.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig