Voxel er den mindste volumenenhed i et tredimensionelt digitalt billede. Voxel bruges ofte i forbindelse med medicinske scanninger, fx CT-scanning, MR-scanning, PET-scanning og SPECT-scanning.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer fra engelsk vo 'volume' og el 'element'. Voxel er volumen-udgaven af pixel.

Information i en voxel

Hver voxel har sin specifikke placering i rummet med egne koordinater, og kan indeholde information om fx tæthed, gråtone, farve, intensitet eller strømningshastighed. Derved gives det mulighed for en præcis billedanalyse og bearbejdning af de komplekse data, der produceres med CT, MR, nuklearmedicin eller nogle former for ultralydsundersøgelser.

Todimensionelt billede

Opløsningen i et todimensionelt billede forbedres, når pixeltætheden forøges. Forenklet kan det siges, at jo mindre pixlerne er, jo skarpere bliver billedet. Størrelsen på hver enkelt pixel afhænger af billedmatrixen (antallet pixler eller billedelementer som skærmbilledet er byggede op af) og størrelsen på selve billedfeltet.

Tredimensionelt billede

Et tredimensionelt billede kan opfattes som en stabel af todimensionelle billeder eller snit, fx en serie af CT-billeder som tilsammen giver et tredimensionalt billede. Hvert snit har en størrelse (billedstørrelsen), og billedmatrixen opdeler hvert snit i pixels. Snittykkelsen er så afstanden mellem de enkelte snit.

Formen på en voxel

Når det tredimensionelle billedelement har form som en terning, siges voxlen at være isotrop. Voxlens højde (snittykkelsen) er da den samme som voxlens bredde og længde.

Voxlen kaldes anisotrop, når den har form som et ret prisme. Højden er da lig med snittykkelsen, mens bredden og længden er definerede af billedmatrixen.

Med snittykkelsen i et CT-billede menes tykkelsen af den vævsskive, som røntgenstrålerne passerer. For MR defineres snittykkelsen af radiofrekvenspulsens båndbredde og magnetfeltets gradient. Ved tredimensionel MR-optagelse exciteres hele vævsvolumenen.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig