Malaria i tyk dråbe
Giemsafarvet tykt dråbepræparat med talrige malariaparasitter (trophozoitter af malariaarten Plasmodium falciparum) og tre kerner fraleukocytter (hvide blodlegemer).
Malaria i tyk dråbe
Et objektglas med en tyk bloddråbe til venstre og udstrygningspræparat af en dråbe til højre. Præparatet er endnu ikke Giemsafarvet.
.

Tyk dråbe er en undersøgelsesmetode til at påvise malariaparasitter og enkelte andre mikroorganismer, fx Trypanosoma, i blod.

Fremgangsmåde

Der påsættes en dråbe blod på et objektglas, og dråben fordeles til et ca. 1,5 x 1,5 cm stort område. Efter lufttørring farves præparatet med Giemsafarve og herved opløses blodlegemerne, så kun malariaparasitterne og kærnerne fra de hvide blodlegemer er synlige og farvede. Hvis de ikke blev opløst, ville blodlegemerne ligge i tykt lag oven på hinanden, så det er vanskeligt at se malariaparasitterne.

Metoden er ca. 25 gange mere følsom til påvisning af malariaparasitter end et udstrygningspræparat af en bloddråbe, hvor det lufttørrede udstrøgne præparat fikseres med methanol før farvning, så blodcellerne bevares og farves. Derved kan man studere malariaparasitternes lejring inde i de røde blodlegemer, hvilket gør artsdiagnosen af malaria lettere, også fordi blodcellerne ikke ligger i lag oven på hinanden.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig