Sundhedsfremme handler om at forbedre menneskers sundhed, ikke om at forhindre specifikke sygdomme. Mens det er forholdsvis nemt at blive enige om, hvad sygdom er, er det vanskeligere at sige, hvad sundhed er, hvis det er mere end fraværet af sygdom. For nogle er en stærk fysik afgørende for, at de kan gøre det, de vil, fx at klatre i bjerge, mens det for andre er vigtigere at være i psykisk balance for at kunne håndtere vanskelige situationer.

Sundhedsfremme kan, ligesom forebyggelse, ske gennem at forandre folks omgivelser, deres handlinger, og deres evner til at handle for at fremme sundheden.

WHO’s definition af sundhed

Ifølge WHO er: "Sundhed er en tilstand af fuldstændig fysisk, psykisk og socialt velvære, og ikke blot fravær af sygdom, smerter eller andre skavanker.” Det er en meget bred definition og vel i realiteten en uopnåelig tilstand. Derfor kan arbejdet med at fremme sundhed blive uendeligt.

Mennesker er forskellige, og hvad der er velvære for et menneske, kan være mindre vigtigt for et andet. De professionelle, som arbejder med sundhedsfremme, må nødvendigvis gå ud fra en definition af sundhed, der passer for nogle, men ikke for andre.

Sundhedsfremme og forebyggelse

Sundhedsfremme og forebyggelse bruges ofte i flæng, og det er ikke altid klart, om der er forskel på de to begreber. Samme aktivitet kan være både sundhedsfremmende og forebyggende. Hvis man får fx mennesker til at holde op med at ryge, bliver deres sundhed forbedret, de får bedre kondition, lugtesans mv. Samtidig kan rygeophør mindske deres risiko for sygdomme, fx lungekræft, KOL, og hjerte-kar-sygdomme.

Sundhedsstyrelsens definition af sundhedsfremme

Sundhedsstyrelsen definerer sundhedsfremme således: ”I sundhedsfremmearbejdet vendes opmærksomheden væk fra sygdom over mod sundhed. Der fokuseres på mobilisering af ressourcer, handlekompetencer og mestringsstrategier fremfor på risici.” I denne definition er fokus således på, hvordan man kan ændre menneskers adfærd, og ikke på om omgivelserne er sundhedsfremmende.

Eksternt link

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig