Subkutant emfysem er en ansamling af luft under huden.

Faktaboks

Etymologi
Ordet kommer af subkutan og græsk emfysema, ‘oppustning’

Årsager til subkutant emfysem

Subkutant emfysem kan ses forskellige steder i kroppen, og der findes forskellige årsager til tilstanden.

Skader på lunger og luftveje

Den hyppigste årsag til subkutant emfysem er luft, der er kommet ud i lungesækken gennem en rift – eller en større skade på lunger eller luftveje (pneumothorax). Luften siver her ud af brysthulen, og bliver liggende under huden.

Andre årsager

Subkutant emfysem kan også ses ved dykkerulykker pga. forhøjet tryk. Her kan tilstanden give mistanke om lungesprængning (barotraume).

Hos patienter, der behandles med respirator, kan subkutant emfysem opstå ved, at luft fra røret i patientens hals (trakealkanyle) lækkes ud i vævet på halsen.

Visse luftdannende bakterier kan også give luftansamling under huden. Dette forekommer dog sjældent.

Symptomer på subkutant emfysem

Tilstanden ses som en hævelse under huden. Den kan nogle gange forveksles med øget væskemængde under huden (subkutant ødem). De to tilstande kan adskilles, ved den følelse der opstår, når der trykkes på hævelsen, da subkutant emfysem føles, som når sne presses sammen.

Diagnosen subkutant emfysem

Diagnosen sker først og fremmest ved fund af hævelse under huden, med den karakteristiske følelse af sne der presses sammen. På røntgenbilleder kan der nogle gange også ses luftansamlingerne som luftlag mellem forskellige lag væv.

Behandling af subkutant emfysem

Når årsagen til luftutætheden i lungerne eller luftvejene er behandlet, vil luften under huden langsomt optages af de små blodkar, der passerer under huden. På den måde vil det subkutane emfysem gå i sig selv. Ved voldsomme luftansamlinger lægges der af og til et snit gennem huden, så noget af luften kan lækkes ud til omgivelserne.

Behandling i overtrykkammer vil mindske et subkutant emfysem, men da tilstanden i sig selv ikke er farlig og spontant går i sig selv, er sådan behandling sædvanligvis ikke nødvendigt.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig