Henvisning til Smerteklinik
På mange hospitaler er der tilknyttet en smerteklinik
Henvisning til Smerteklinik

En smerteklinik er en afdeling på et sygehus eller en privat klinik, hvor der behandles patienter med kroniske simple smerter. En smerteklinik er typisk bemandet med læger og sygeplejersker, og patienterne behandles uden at være indlagte (ambulant).

Faktaboks

Også kendt som

smertebehandlingsenhed

Henvisning til en smerteklinik

En henvisning til en smerteklinik forudsætter, at patienten er udredt for en eventuel årsag til smerterne af fx en praktiserende læge eller en læge fra en sygehusafdeling. Det er underordnet, hvor i kroppen smerterne sidder, det er alene det, at patienten har kroniske smerter, der er afgørende for en henvisning.

En del af de patienter, der henvises til smertebehandling, har ikke en kendt årsag til smerterne. Andre patienter har en kendt årsag til smerterne, uden at det er muligt at fjerne smerterne.

Privatpraktiserende smertelæger

Der findes enkelte privat praktiserende smertelæger hvoraf de fleste er bedøvelæger. Private smerteklinikker behandler kroniske simple smertetilstande med smertestillende præparater og, i en kortere periode, med blokader.

Behandling på en smerteklinik

Behandlingen af kroniske smertepatienter sker i ambulante behandlingsforløb, og tilpasses ift. den den enkelte patients smertebelastning. Patienter som har kroniske simple smerter kan behandles i smerteklinikker, men hvis smertebelastningen også omfatter sociale og psykologiske forhold bør der viderehenvises til et smertecenter.

I smerteklinikken får patienten typisk et tilbud om at afprøve relevante smertestillende præparater. Da de fleste smertestillende præparater med tiden mister effekt, overvåges behandlingernes effektivitet hos den enkelte patient gennem uger og måneder, og patienten trappes ud af præparater, der ikke længere har effekt. Særligt i de seneste år har en reduktion i brugen af morfinstoffer været i fokus.

Organisering

Smertebehandling i Danmark varetages bredt i alle lægelige specialer, og alle læger møder dagligt patienter med smerter. De praktiserende læger behandler hovedparten af patienter med smerter, både akutte og kroniske smerter. Lægerne på en smerteklinik er ofte bedøvelæger med særlig interesse og uddannelse i smertebehandling.

Andre smertebehandlingsenheder

I de forskellige lægelige specialer kan der være smertebehandlingsenheder der tager sig af særlige smerteproblematikker f.eks. underlivssmerter i gynækologisk regi eller rygsmerter i en reumatologisk afdeling.

Hertil kommer videnscentre som f.eks. Dansk Hovedpinecenter og Klinik for Kroniske Muskelsmerter som typisk er store behandlings og forskningsenheder.

Patienter med smerter på baggrund af cancersygdomme behandles, for flertallets vedkommende hos den praktiserende læge eller i kræftafdelingerne. Hvis patienten bliver meget syg og forpint er der mange steder i landet palliative enheder, der kan træde til og endeligt kan patienterne modtages på hospice. Enkelte af smertecentrene modtager også patienter med smerter på baggrund af cancer.

Læs mere på lex.dk

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig